wtorek, 27 sierpnia 2013

Biszkopt z borówkami i konfiturą porzeczkową



Letnie, smaczne oraz szybkie ciasto z galaretką i owocami

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jaja 
  • 10 dag cukru 
  • 5 dag mąki zwykłej 
  • 5 dag mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
dodatkowo:
  • 2 galertki owoce leśne 
  • borówki amerykańskie 
  • konfitura porzeczkowa 


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę zwykłą i ziemniaczną oraz dalej miksujemy. Pod koniec wlewamy olej i wsypujemy proszek do pieczenia. Miszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. około 40 - 45 minut. Upieczony biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część smarujemy konfiturą porzeczkową, a na górną część biszkoptu układamy borówki i zalewamy galaretką. 

Smacznego!



2 komentarze:

  1. niby nic skomplikowanego, a wygląda bardzo efektownie :) pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...