sobota, 10 sierpnia 2013

Bułeczki





Pachnące i puszyste bułeczki z marmoladą 

i różą






Ilość: około 40 bułeczek


Składniki na bułeczki:



  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 kg mąki
  • 3/4 l mleka
  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3-4 jajka
  • marmolada + mały słoiczek konfitury z róży 
  • łyżka spirytusu
  • olej do smarowania blachy
  • cukier puder do posypania bułeczek



Przygotowanie bułeczek:



Do lekko letniego mleka dodajemy rozduszone drożdże, trochę cukru i kilka łyżek mąki, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie ubijamy jajka 
z cukrem i cukrem waniliowy (zostawiamy jedno białko do smarowania bułeczek). Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, mąkę, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i spirytus, wszystko wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu sprawdzamy, czy ciasto jest dość gęste i nie przykleja się do ręki, jeżeli nie to dodajemy trochę mąki i formujemy okrągłe bułeczki jak pączki. Do środka kładziemy po łyżeczce nadzienia (marmolada wymieszana z różą). Następnie nasze bułeczki smarujemy lekko ubitym białkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika około 170 stopni i pieczemy, aż się zarumienią. Podajemy posypane cukrem pudrem.


Smacznego!!!



55 komentarzy:

  1. tyle bułeczek, nie zjadłaś chyba wszystkich sama?
    chcemy się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękne wyglądają zjadłabym taką choćby jedną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułeczki, zapraszam do siebie na sprawdzone przepisy na ciasta domowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy to nie są zwykłe pączki??

    OdpowiedzUsuń
  5. nie sa, iz paczki smazy sie na glebokim oleju a nie piecze w piekarniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wole dodac maselka sa smaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeniosłaś się na blogspot?:) Tak mi się wczoraj wydawało ;p Bo najpierw dodałam komentarz, a potem czytałam poprzednie i sie zastanawiałam,czy coś jest ze mną nie tak, bo niby kilka minut wcześniej też dodawałam u Ciebie komentarz (a przecież nie dodawałam ;p) i zaczęłam się martwić,ze coś nie tak z moją pamięcia :))

    OdpowiedzUsuń
  8. tak, jestem w trakcie przenosin bloga :)

    http://oobzarciuch.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne bułeczki, pozdrawiam
    Polecam też
    http://inews.com.pl/WordPress3/jagodzianki

    OdpowiedzUsuń
  10. Zajebis%$# wyglądają, ciekawe czy moje upieką się podobnie. Uwielbiam takie cudeńka mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Skusiłabym się na taką bułeczkę!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to coś takiego jak robiły nasze babcie

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak to takie same pyszne bułeczki jak robiły nasze babcie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. co z tego że takie smaczne ale bardzo niezdrowe, chyba tylko dla tych co mogą wszystko jeść i nic im nie dolega. nie trawię białka genetycznie po przodkach. dlatego mogę sobie odpuścić takie pyszności. nie to że mogę ale muszę, żeby żyć.

    OdpowiedzUsuń
  15. Po zrobieniu bułeczek powinno się je zostawić do wyrośnięcia i po wyrośnięciu posmarować białkami i wstawić do piekarnika do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  16. Z 2 kg mąki tylko 40 bułeczek? Tak mało? Chyba, że są bardzo wielkie.
    Ja zazwyczaj robię z 1 kg i wychodzi mi około 70 sztuk. Tylko ja robię takie średnie i małe.

    OdpowiedzUsuń
  17. przed jedzeniem tego cudownego Bożego dzieła, trzeba jedzenie pobłogosławić, znacznie smaczniejsze i przyjemniejsze smakowanie wtedy tych wiktuałów

    OdpowiedzUsuń
  18. Też mi się to od razu z babcią skojarzyło

    OdpowiedzUsuń
  19. a ile mniej wiecej piec bo ja jestem laik

    OdpowiedzUsuń
  20. świetnie wyglądają, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. A czy moze byc piekarnik ustawiony na termoobieg czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  22. Smacznego, a na deser absurdalizm.pl polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zastanawia mnie po co ta róża....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj! jesteś chyba bardzo młodą osobą. Kiedyś zbierało się płatki róży sasypywało się cukrem ugniatało w słoiku i tak powstawało "powidło z dzikiej róży. Pychotka, pachnąca i bardzo smaczna. Teraz już takich nie ma.

      Usuń
    2. robimy co roku dżem z płatków róż, dodaję je nawet do mufinek pychotka.

      Usuń
  24. tak piekarnik na termoobieg, pieką się tak do 25min :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis stary jak swiat, dobry jak nigdy. palce lizac

    OdpowiedzUsuń
  26. Gdzie kupić cukier waniliowy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przekrojoną wzdłóz laskę wanilii włóz do cukru pudru ,

      Usuń
  27. Super pyszne bułeczki - przypomina się smak z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  28. Bułki udane, świetny przepis, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wszystko pięknie ale po co ta margaryna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo do każdego ciasta trzeba dodać tłuszcz - margarynę, masło lub oliwę.

      Usuń
  30. Zapraszam do wspólnej zabawy z Liebster Blog Award. Na stronie http://nieprzecietnepasje.blogspot.com/2013/08/podsumowanie-minionego-roku.html znajdziesz nominację dla swojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  31. ładnie wyglądają :)http://kuchennecudajoanny.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  32. narawde 100g drozdzy na 2 kg maki?

    OdpowiedzUsuń
  33. co można użyc zamiast spirytusu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast spirytusu można dodać czystą wódkę, pozdrawiam!

      Usuń
  34. A ja takich bułeczek nie lubię - za mało , ha ha ha
    Ciekawe czy z mąki żytniej typ200 byłyby również smakowite?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie polecam słodkich bułek z mąki żytniej, pozdrawiam :)

      Usuń
  35. Bułeczki jak u babci za starych dobrych czasów.

    OdpowiedzUsuń
  36. Zapraszam na smażone lody :) a bułeczki pych!

    OdpowiedzUsuń
  37. wolalabym z kg. maki przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki problem, podziel proporcje na pół.

      Usuń
  38. Domowe są najlepsze, smakują obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Bułki wyglądają bardzo apetycznie.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/jagodzianki

    OdpowiedzUsuń
  40. wyglądają przepysznie. ja dzisiaj polecam naleśniki z chrupiącą skórką: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/09/nalesniki-z-serem-i-dzemem.html

    OdpowiedzUsuń
  41. Pięknie wyglądają te bułeczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  42. super bułeczki ... dziękuję za nowe inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  43. pulchniutkie i rumiane, takie jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Mniam! Chcę taką bułeczkę, no dobra dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Właśnie zrobiłam konfitury z owoców róży :)) ale nie lubię piec czego kolwiec na drożdzach jakoś mi nie bardzo wychodzi :(. Ale Twoje bułeczki wyglądają smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń