piątek, 30 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką





Smaczne ciasto drożdżowe z kruszonką
i śliwkami dla każdego obżarciucha






Wymiary blachy: 28x40cm


Składniki:



ciasto:


  • 1/2 kg śliwek 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 4 jaja 
  • 3/4 kg mąki 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 kostka drożdży 100g 
  • 1/2 kostki roztopionej i schłodzonej margaryny 
  • łyżka wódki lub odrobinę spirytusu 



kruszonka: 



  • 1/2 kostki roztopionej i schłodzonej margaryny 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka cukru 


Przygotowanie:



kruszonka:


Margaryne rozpuszczamy i studzimy. Do miseczki wsypujemy cukier, cukier waniliowy i mąkę. Potem powoli wlewamy margarynę i mieszamy delikatnie widelcem, aby powstały kruszonki.


ciasto:



Mleko lekko podgrzewamy, ale tak aby nie było zbyt ciepłe. Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 1 szklankę mąki. Wszystko razem mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie ubijamy jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dodajemy mąkę na przemian z rozpuszczoną margaryną. Wlewamy wódkę. Ciasto wyrabiamy i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wkładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (jeśli jest rzadkie dodajemy jeszcze mąki). Na ciasto układamy pokrojone w ćwiartki śliwki skórką do dołu, a na śliwki kruszonkę. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 1 h (ciasto koniecznie wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika).


Smacznego!!!




17 komentarzy:

  1. Wygląda znakomicie! Na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie! Na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. Z wielką chęcią bym je zjadł Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo, uwielbiam drożdżowe, Zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podpowiedz, jakie wymiary ma Twoja forma?

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda cudnie... spróbuję zrobić, chociaż jakoś drożdżowe nie chcą mi wychodzić... dziękuję za odwiedzinki... pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  7. Lecę do kuchni, póki jeszcze trwa sezon śliwkowy! Ciacho wygląda zachęcająco ;)
    Zapraszam też do mnie
    sweethaven.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto wyglada super , do tego stopnia ze sama sie skusilam i wlasnie drozdzowe wyrasta w kuchni zobaczymy czy mi taz takie wyjdzie jak upieke to pochwale sie jak mi poszlo i jak smakuje , pozdrawiam wszystkich smakoszy slodkosci

    OdpowiedzUsuń
  9. hmmm..spalilam nieco kruszonke , ale cale ciasto...bomba.... :) moja pierwsza w zyciu drozdzowka :) lubie takie na spodzie z bulki tartej :) i mala ciekawostka....jesli macie nowe piekarniki na prad , uzywacie gory+dolu do nagrzewania to temp w piekarniku powinna byc obnizona do pieczenia o jakies 10-20 st , u mnie kazde cisto sie PALI jesli stosuje sie do rad innych cukiernikow :) no a kruszonke...moglam przykryc papierem do pieczenia :) bledy poplenia sie tylko raz :) potem jest z gorki

    OdpowiedzUsuń
  10. witam mam pytanie mieszkam w uk mam tylko suche drozdze jesli sie uda to jaka ilosc dac tych drozdzy i czy postapic jak w przepisie prosze doradzic pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam placka na suchych drożdżach. Drożdży suszonych dajemy zawsze 2 razy mniej niż świeżych. Korzystając ze świeżych, ciasto wyrasta nam szybciej niż na drożdżach suchych, ale potrzebne jest wykonanie zaczynu. Natomiast w przypadku suchych, nie musimy sporządzać zaczynu, wystarczy je tylko zmieszać z mąką (czasem można spotkać drożdże te w postaci granulek i na opakowaniu podana jest wskazówka, że drożdże te należy rozpuścić w wodzie). Proponuje odwiedzić jakiś polski sklep, powinno się tam znaleść świeże drożdże ;) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Hi.Od lat mieszkam w UK i na 100% swieze drozdze kupisz w każdym skleoie z zywnoscia ze Wschodu Europy.Pozdrawiam

      Usuń
  11. Przygotowałam wszystko tak jak w przepisie i ciasto nie wyszło takie jak na zdjęciu, nawet w połowie nie urosło tak jak tu widać, a kruszonka została wessana do środka ciasta, no cóż może nie mam ręki do drożdżowych ciast :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że powodem zapadnięcia się kruszonki, mogło być zbyt rzadkie ciasto. Ciężko jest podać dokładną ilość mąki do ciasta drożdżowego, ponieważ każdemu wyrasta ono inaczej, myślę, że Tobie wyrosło bardziej niż moje i potrzebowało większą ilość mąki. :)
      pozdrawiam

      Usuń
  12. Dobre drożdżowe to jest to! Czekam niecierpliwie na sezon śliwkowy i będę piec takie jak Twoje. A w międzyczasie wykorzystuję w moim truskawki :)

    OdpowiedzUsuń