sobota, 24 sierpnia 2013

Domowy pasztet



Domowy pasztet do smarowania, czyli wiesz co jesz

Ilość: około 10 słoików 300 ml

Składniki:

  • około 2 kg różnego rodzaju mięsa (ponad 1 kg musi być mięsa tłustego, aby pasztet nie był suchy np. podgardle, boczek, tłusta wołowina) 
  • 20 dag wątroby wieprzowej 
  • 3 duże cebule 
  • 2 marchewki 
  • 1 mały seler 
  • 1 pietruszka 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 duże czerstwe bułki 
  • 4 jajka 
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, zmielone ziarnka jałowca 


Przygotowanie:

Umyte mięso bez wątróbki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy warzywa bez czosnku oraz cebuli i przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku. Wszystko dusimy do miękkości. W międzyczasie myjemy wątróbkę i lekko podsmażamy z pokrojoną cebulą. Następnie ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru i odstawiamy do ostygnięcia. W pozostałym rosole namaczamy bułki. Potem mięso, warzywa, czosnek, wątróbkę i bułki mielimy dwukrotnie. Do otrzymanej masy dodajemy jajka i pozostałe przyprawy: gałkę muszkatołową, jałowiec oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy ręką i przekładamy do małych słoiczków. Na wierzch wlewamy po łyżce rozpuszczonego smalcu. Gotujemy zakręcone słoiki z pasztetem około 0,5 h. Pasztet ten można przechowywać nawet kilka miesięcy. 

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. zjadłabym chętnie kanapkę z takim pasztetem, brzmi cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. On to dopiero musi być pyszny, nie to co te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, ja daję więcej marchewki i pietruszki, ale nie daję bułki. Mój też jest pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowy pasztet! Ja do swojego zamiast wątróbki wieprzowej daję wątróbkę "kurzęcą". No i koniecznie imbir mielony - trzeba tylko wtedy dać mniej pieprzu, bo imbir daje już ostrość. Poza tym - pasztety to niekończąca się możliwość eksperymentowania z dodatkami: grzyby, pieczarki, papryka, no i zioła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooooo... i pasztet sobie zrobię. Ale fajnie wygląda. Na pewno pachnie i jest pyszny. Dziękuję - zapisałam co i jak i będę próbować :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wczoraj zrobiłam pasztet pieczony, następnym razem zrobię według Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...