poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Harissa



Ostra, arabska przyprawa w postaci pasty dodawana do wielu potraw

Ilość: około 10 słoiczków 250 ml

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki 
  • 10 papryczek chili 
  • 1 duży pomidor obrany i wypestkowany 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • przyprawy: sól, pieprz, garam masala 



Przygotowanie:

Umytą czerwoną paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na oliwie około 10 minut i pozostawiamy do wystudzenia. Tak przygotowaną paprykę miksujemy wraz z pozostałymi składnikami. Aby pasta była bardzo pikantna z chili nie usuwamy pestek, gdyż w nich tkwi prawdziwa ostrość papryczek. Harissę doprawiamy przyprawami do smaku. Pastę przekładamy do słoiczków, które pasteryzujemy 10 minut. 

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. To i może ja zrobię taką domową harissę, na pewno przyda się zimą na rozgrzewkę ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilem takie cuś :-) Pychotka !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brakuje mi tutaj bardziej arabskich przypraw niż garam masala (jeśli chcemy mówić o oryginalnej harissie) ;) ale ten sposób na ostrą pastę paprykową też wygląda dobrze, na pewno świetny dodatek do wielu dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście to nie jest oryginalny przepis na harissę, lecz zmodyfikowany pod mój gust i o wiele tańszy, ale zapewniam, że pasta jest przepyszna, pozdrawiam!

      Usuń
  4. chorwacki ajwar też jest dobry.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...