Kapuśniaczek

Wspaniały przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty 
  • około 2 l wody 
  • mięso gulaszowe 
  • ziemniaki 
  • marchewka 
  • pietruszka 
  • seler 
  • cebula 
  • czosnek 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, pieprz, sól 


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i czosnek siekamy. Mięso gulaszowe podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem, przyprawiamy zielem angielskim, majerankiem, liściem laurowym, pieprzem oraz solą. Następnie, gdy mięso się zarumieni wrzucamy je do gorącej wody, razem ze startą na grubych oczkach marchewką, całym selerem i pietruszką. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do wywaru kapustę (jeżeli jest mocno kwaśna można ją przepłukać w zimnej wodzie) oraz doprawiamy majerankiem. W oddzielnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gdyż gotowane razem z kiszoną kapustą będą twarde. Kiedy będą miękkie dorzucamy je do zupy razem z koncentratem, kminkiem i solą. Całość gotujemy około godziny

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. ten kapuśniaczek jest częścią mojej diety ;-) do tego trochę ruchu i stosowanie jagody acai, dzięki czemu pozbyłam się 7 kg w 1 miesiącu odchudzania teraz jestem w połowie drugie i już zrzuciłam w sumie 11 kg;-) mój cel to 16 kg w 3 miesiące.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj udało mi się kupić świeże zielone szparagi, pomysłów na szparagi jest całe mnóstwo, ale chciałam zrobić z nich coś co było by jednocześnie przystawką i daniem lub zupą:) Wyszedł bardzo dobry krem ze szparagów z prażonymi płatkami migdałów i serem z niebieską pleśnią. Zapach powalający a płatki migdałów bardzo fajnie uzupełniają połączone smaki sera i szparagów. Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, chciało by się mieć na swoim stole.
    Zobacz też kapuśniak ze słodkiej kapusty
    http://inews.com.pl/WordPress3/kapusniak-ze-slodkiej-kapusty

    OdpowiedzUsuń
  4. historie ze smakiem.blog.pl21 października 2013 09:09

    Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kapuśniak chyba za tą kwasotę,dodaję kilka suszonych grzybków.

    OdpowiedzUsuń