środa, 28 sierpnia 2013

Papryka marynowana



Papryka, która wyśmienicie pasuje do kanapek, sałatek i dań 

Ilość: około 5 słoików 500 ml

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej 
  • 0,5 kg cebuli 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka octu 
  • 10 dag cukru 
  • 1 łyżka oliwy 
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca 


Przygotowanie:

Umytą paprykę oczyszczamy z pestek, kroimy i solimy. Następnie do osobnego naczynia kroimy cebulę w pióra i solimy. Tak przygotowaną paprykę i cebulę odstawiamy na 3-4 godziny, by puściły sok. Po tym czasie wlewamy do garnka wodę, ocet, oliwę i dodajemy cukier oraz przyprawy. Wszystko gotujemy około 3 minut. Do powstałej zalewy wrzucamy paprykę z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy do miękkości papryki około 5 minut.


Następnie zawartość garnka nakładamy do weków, zakręcamy wieczka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Super przepis , myślę że go wykorzystam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie jestem w trakcie robienia, w całym domu pachnie....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. papryczkę to ja bardzo lubię :) mam zamiar na urlopie trochę przerobić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...