czwartek, 22 sierpnia 2013

Piersi z kurczaka w garam masala



Szybkie i smaczne danie z nutką orientalnych przypraw

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (przecięte wzdłuż) 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/3 czerwonej papryki 
  • natka pietruszki 
  • 3 łyżki oleju 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa garam masala 


Przygotowanie:

Do miski dajemy olej, drobno posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy, wszystko razem mieszamy. Filety z kurczaka wkładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy na godzinę. Następnie na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka z marynata z obu stron około 3 minuty z każdej strony (do zarumienienia kurczaka) oraz z pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dusimy kurczaka pod przykryciem około 20 minut, pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Danie to doskonale smakuje z ziemniakami lub świeżym pieczywem. 

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie!!! Na pewno spróbuje :)

    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile tej garam masala ? Szczypta ,łyżeczka. łyżka czy łycha? To nie sól czy pieprz ,że tylko do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kuchnię orientalną. :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...