piątek, 23 sierpnia 2013

Przecier pomidorowy



Świetny pomysł na przechowywanie pomidorów, które można użyć w zimie zarówno do robienia zup jak i sosów

Ilość: około 20 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 7 kg pomidorów lima 
  • 12 płaskich łyżek soli 


Przygotowanie:
Umyte pomidory kroimy w ćwiartki, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do wyciskania soków z warzyw i owoców. Jeśli ktoś jej nie posiada, należy gotować pomidory do miękkości i przetrzeć je przez sito, na którym pozostają pestki i skórki (osobiście polecam pierwszy sposób, gdyż jest on mniej pracochłonny). Miąższ z pomidorów wlewamy do dużego garnka i dodajemy sól, natomiast wyciśnięte pestki i skórki wyrzucamy. Przecier gotujemy około 15 min od czasu do czasu mieszając, aż zniknie powstająca piana. 


Następnie wlewamy go do słoiczków, zakręcamy nakrętką i pasteryzujemy około 10 min. Przygotowany w ten sposób przecier pomidorowy doskonale przetrwa zimę w piwnicy i na pewno się nie zepsuje. 

Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Niestety nie mam maszynki do przecierania, więc dziś spędziłam trochę czasu przecierając, ale warto. Te pomidorki lima są najlepsze do przecierów. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Proszę czytać ze zrozumieniem: 12 płaskich łyżek soli ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ja pomidory pokrojone na większe cząstki mielę w maszynce do mięsa (elektryczna) i potem przez metalowe sito pałką przecieram. Mam bez pestek i skórek gęstą papkę.Pomidorów nie ważyłam , ale wyszło mi 4 kg przecieru ,to ile mam dać soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skórki i pestki dużo nie ważą, więc musisz dać mniej soli, na moje oko z 6-7 łyżek, najlepszym sposobem jest kosztowanie przecieru, musi być słony :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Najepszy i najszybszy przecier: z pomidorów wykroić zielone częsci,pokroić na dowolne części. Włożyć do dużego garnka wsypać sól i trochę cukru/ na 1 dużą łyżkę soli 1 mała łyżeczka cukru/ , gotować do miękkości. przełożyć do słoików / razem z pestkami i łupinami/. Słoiki pasteryzować ok. pół godziny. Do zupy wlewamy całą zawartość bez fasowania. Po nagotowaniu przecedzamy zupę przez sito. Zupa ma smak świeżych pomidorów i jest bardzo smaczna. Przepis pochodzi od Pani z Kotlina która choduje pomidory tonami na polu.Jak mi powiedziała robi tak od lat. Sprawdziłam godne polecenia. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Nie ma to jak weki zrobione w domu, ten smak i aromat :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Och muszę się zaopatrzyć w sokowirówkę, o wiele mniej pracy. Ja przecierałam przez sitko. Myślałam, że ręka mi odpadnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten smak letnich pomidorów w słoiczku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też taki robię, zimową porą jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  8. też tak robię, bo przecieranie przez sito jest bardzo uciążliwe:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja mielę całe pomidory przez maszynkę,powstałą papkę gotuję z solą i do słoików. Pestki w niczym nie przeszkadzają;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...