poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Pulpeciki w sosie warzywnym





Mięciutkie i delikatne pulpety w sosie warzywnym






Składniki:



pulpeciki:



  • 30 dag zmielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • cebula
  • liść lubczyku
  • ketchup pikantny
  • zmielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól



sos:



  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół papryki
  • 3 pomidory
  • bulion


Przygotowanie:



pulpeciki:



Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulkę aż do zarumienienia (można posypać ją słodką papryczką). Zmielone mięso wykładamy do miski. Dodajemy do niego uprzednio zesmażoną cebulkę. Wbijamy jajko. Całość ugniatamy dłonią, dodając następnie bułkę tartą, ketchup i drobno posiekane liście lubczyku. Ugniatamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą. Formułujemy pulpeciki i obtaczamy je w mące.



sos:



Do gotującego się bulionu wrzucamy marchewkę i pietruszkę (starte uprzednio na grubej tarce). Następnie dodajemy pokorojoną w kostkę paprykę i wrzucamy przygotowane pulpety. Całość gotujemy ok 40 min po czym wrzucamy drobno pokrojone pomidory i gotujemy następne 15 min aż sos zgęstnieje.


Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. mmmmmmm.....już mi ślinka leci. Ps. a czy podczas gotowania pulpeciki nie rozpadają się. Na jakim ogniu trzeba je gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pulpeciki nie rozpadają się, ponieważ są dobrze "sklejone", a gotujemy je na małym ogniu, Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Fajnie to wygląda. Czy zamiast pomidorów można dodać koncentrat pomidorowy, a zamiast lubczyku posiekaną natkę pietruszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można, za lubczykiem nie każdy przepada, a druga sprawa nie łatwo jest dostać świeży lubczyk, ja mam z własnej uprawy :) a co do pomidorów wiadomo lepsze od koncentratu, ale jeśli akurat nie ma sie jakiegoś pod ręką może być koncentrat, pozdrawiam!

      Usuń