środa, 21 sierpnia 2013

Pyzy poznańskie



Puszyste pyzy poznańskie czyli regionalne kluchy na parze 

Składniki:

pyzy:
  • 1 kg mąki 
  • 2 szklanki mleka 
  • 10 dag drożdży (kostka) 
  • 3 małe lub 2 duże jajka 
  • 5 łyżeczek cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 kostki margaryny 
sos:
  • 0,5 kg mięsa z szynki lub łopatki 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała papryka 
  • 2 duże pomidory 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, przyprawa do gulaszu, lubczyk 


Przygotowanie:

sos:

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso pokrojone w drobną kostkę oraz warzywa: paprykę i pomidory, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, przyprawą do gulaszu oraz lubczykiem, wszystko dusimy, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy koncentrat rozpuszczony w odrobinie wody. Całość gotujemy jeszcze około 5min. 

zaczyn i pyzy:

Do lekko letniego mleka dodajemy cukier, pokruszone drożdże, 6 łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy jajka z solą i wlewamy do nich wyrośnięty zaczyn. Potem dodajemy na przemian mąkę i rozpuszczoną margarynę, wszystko mieszając oraz ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto nie odchodzi od ręki należy dodać mąki. Następnie formujemy kulki i pozostawiamy je, aż troszkę podrosną. 


Następnie zagotowujemy wodę w garnku do gotowania na parze lub w garnku z gazą przymocowaną sznurkiem. Kładziemy wyrośnięte pyzy na garnek, przykrywamy i gotujemy około 10min. Pyzy podajemy z sosem mięsno-warzywnym. 

Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Mmmm, wyglądają pysznie. Czy smakują jak coś w rodzaju klusek śląskich? Kocham kluski śląskie ^ ^
    http://wirtualnatalia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyzy są smaczniejsze od klusek śląskich i inne w smaku :) a najlepiej jak sama spróbujesz i ocenisz :)

      Usuń
    2. Fajne to jest i pewnie smakowite, ale coś mam problemy z ciastem drożdżowym....i boję się, że mi te kluski nie wyjdą....raczej pyzy, ale SUPER !

      Usuń
  2. Wyglądają apetycznie, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada przepysznie! Musze polecic mamie, bo nie ma juz pomyslow na gotowanie. Przy okazji zapraszam na mojego bloga z recenzjami: readingbooks.blog.onet.pl dopiero zaczynam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pyzy z sosem, są pyszne!!! Gorąco polecam wszystkim ten przepis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota kto tego nie lubi(może ze względu na wygląd.. może innego) niech żałuje że nigdy nie poznał tego smaku!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Albo pyzy albo "parowańce"! Kluski na parze, kartacze,pampuchy itp. kluchy drozdżowe na parze ,to zupełnie ci innego niż p y z y!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się,to po prostu parowce a nie pyzy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham takie komentarze.... jak te powyżej :/ w POZNANIU TO SĄ WŁAŚNIE PYZY!
    Każdy poznaniak o tym wie. Później są nieporozumienia z ludźmi z innych regionów. Dla nas nie istnieją pampuchy, nie wiemy co to są parowańce - dla nas to są właśnie PYZY. Koniec kropka!

    OdpowiedzUsuń
  9. I brawo.Dokładnie tak po poznańsku to są Pyzy i koniec kropka, w każdym spożywczym są pyzy dziadka Tadka lub Babci Tereni nazwy kogo to pyzy są różne ale zawsze i niezmiennie pyzy i konia z rzędem temu kto pójdzie do sklepu i poprosi sprzedawce o parowańce a ten będzie wiedział że chodzi właśnie o pyzy������

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...