środa, 14 sierpnia 2013

Sernik



Prawie każdy ma swój przepis na sernik, ale najlepszą recepturą jest przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach 

Składniki:

ciasto:
  • 2 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 18 dag margaryny 
  • 30 dag mąki 
  • 10 dag cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
sernik:
  • 1,5 kg białego sera 
  • kostka masła 
  • 9-10 dużych jaj 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki kaszki manny 
  • budyń waniliowy lub 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • rodzynki 
  • starta skórka z cytryny 
  • sok z cytryny 



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę, jajko i żółtka połączyć oraz dobrze wyrobić, a następnie wyłożyć na blachę. Masło ucieramy z cukrem, cukrem pudrem oraz żółtkami. Następnie dodajemy porcjami zmielony dwukrotnie ser, dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Do przygotowanego sera wsypujemy mąkę, kaszkę mannę, proszek do pieczenia oraz rodzynki, skórkę z cytryny, łyżkę soku z cytryny i ubitą pianę z białek. Masę serową wykładamy na wcześniej zrobione ciasto. Sernik pieczemy w temperaturze 170 st do 1,5 godziny. Po upieczeniu sernik polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. 

Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Piękny, wygląda smacznie :)
    To prawda, każda gospodyni ma swój przepis na takie cudo.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię sernik z ciastem czekoladowym i wiśniami. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę,że do ciasta za dużo zużywasz proszku do pieczenia. Do takiej ilości mąki wystarczy 1 łyżeczka .

    OdpowiedzUsuń
  4. Opis obok sernika wprost idealnie go opisuje!! :)
    Polecam również mój blog buoni-biscotti.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniki bardzo lubię ;) Jednak moim zdaniem są one trochę zbyt ciężkie na lato :) Twój wypiek prezentuje się smakowicie ;)
    pozdrawiam ;)
    omniom.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepiej do kruchego ciasta dodac łyżeczkę proszku do pieczenia i ]łyżeczkę amoniaku rozmieszanego w śmietanie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię bardzo podobnego sernika, ale nie dodaję cytryny i rodzynek (moja rodzina nie lubi dodatków). Polecam zamiast kruchego ciasta, wyłożyć blaszkę herbatnikami Petit-Berre z Jutrzenki (nie kruszą się tak jak inne). Jest mniej pracy i sernik jest pyszny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. ten przepis jest bardzo dobry sernik mniam mniam pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie! Zdziwił mnie pomysł na masę serową z kaszką manną, nigdy tego nie próbowałam ;) Za to uwielbiam dodatek budyniu waniliowego, smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty.
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie
    sweethaven.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za ten przepis. Sernik to najwspanialsze ciasto i wyszedł naprawdę wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładnie wygląda ;) za każdym razem, gdy robię sernik, używam innego przepisu - może czas i na ten.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. JA DO SERNIKA NIE DAJĘ WCALE PROSZKU DO PIECZENIA

    OdpowiedzUsuń
  13. A może by tak łaskawie podano wymiary formy . Czy to jest tajemnica .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary blachy to 28x40 cm :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję , teraz to ma ręce i nogi . Pozdrawiam i dziękuję za inne bardzo dobre przepisy .

      Usuń
    3. Dziękuję .

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...