Szarlotka po staropolsku

Ciasto kuszące zapachem polskich jabłek i cynamonu

Wymiary formy: 28x40 cm

Składniki:
  • 2 i 1/2 kg jabłek, najlepsze antonówki 
  • 200 g masła 
  • 3/4 kg mąki 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki śmietany 



Przygotowanie:

Do dużego garnka wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier waniliowy, wkładamy także margarynę, żółtka i śmietanę, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Następnie formujemy z ciasta 2 kule. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej pół godz. Drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się też wyłożyć boki foremki. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na podpieczenie około 15 min w temperaturze 170 st.


Następnie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Potem dosypujemy do nich pół szklanki cukru i cynamon. Nadmiar powstałego soku z jabłek odlewamy i dodajemy do nich bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód lekko studzimy i wykładamy na niego jabłka, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki wcześniej przygotowane zamrożone ciasto, aby powstała kruszonka. Szarlotkę pieczemy około godziny w temperaturze 170 st., aż kruszonka się zarumieni. (aby nie wyrzucać białek z jajek można na jabłka wyłożyć pianę ubitą z cukrem i kisielem cytrynowym, a na nią dopiero kruszonkę).

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

25 komentarzy:

  1. co to znaczy lekko studzimy ? czyli przez ile ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spód ciasta studzimy aby nie byl gorący, a ciepły :)

      Usuń
  2. A ile tego cynamonu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zależności od upodobań, w moim przypadku 2 łyżeczki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. czy można czymś zastąpić śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna, po prostu jak u Babci. mmmmm, aż się rozmarzyłam ;-)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://kawiarniaalicji.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :) Strasznie lubię takie ciasta:).

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda :) uwielbiam takie szarlotki, szczególnie gdy jabłka są soczyste. I jeszcze na ciepło, z gałką lodów waniliowych, mmm....

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka szarlotka z rodzynkami w środku, podana na ciepło z gałką lodów waniliowych, to spełnienie marzeń! Na pewno w najblizszym czasie wypróbuję przepis ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    sweethaven.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie wygląda. Na pewno też wypróbuję przepis;). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię podobnie. Antonówki najlepsze jabłka., szara reneta też może być. Lubię smażone też na gładką masę z rodzynkami i cynamonem gożdzikami. Jesień to czas szarlotki. jakoś zawsze sama mi się przypomina w ten czas

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku ! Moim zdaniem twoja wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale narobiłaś smaka ;-) Apetycznie wygląda !!

    I już nawet pachnie mi tu cynamonem - hehehe....

    OdpowiedzUsuń
  12. Łał! Świetny wypiek! Aż ślinka leci ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna i smaczna szarlotka :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie za dużo mąki do ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłam z tego przepisu, szarlotka bardzo dobra. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy ktokolwiek z komentujących piekł to ciasto z tego dokładnie przepisu, czy tylko dają komentarze na podstawie wyglądu ciasta na zdjęciu? Absolutnie za dużo mąki. Nie da się zrobić ciasta z podanych składników. Trzeba je mocno zmodyfikować.

    OdpowiedzUsuń