wtorek, 27 sierpnia 2013

Tarta z jabłkami



Kruche ciasto z aromatycznymi jabłkami, które zadowoli miłośników szarlotki

Składniki:

ciasto:
  • 150 g masła prawdziwego (margaryny) 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki śmietany 12% 
ponadto:
  • kisiel o dowolnym smaku 
  • około 5 jabłek 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 łyżka cukru pudru 


Przygotowanie:

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier, jajka oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Następnie dzielimy wyrobione ciasto na dwie części (jedna część około 2/3 ciasta, druga 1/3), owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plasterki oraz w miseczce mieszamy z kisielem. Ciasto wyciągamy z lodówki. Większą częścią ciasta wylepiamy formę do tarty, następnie posypujemy bułką tarta i układamy na niej plasterki jabłek. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski z których układamy na jabłkach kratkę. Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 45 minut do ładnego zarumienienia się ciasta. Kakao mieszamy z cukrem pudrem i posypujemy nim przygotowaną tarte. Tarta z jabłkami równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. 

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Czy kisiel wczesniej gotujemy i mieszamy z jablkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie gotujemy go wcześniej, do jabłek dodajemy sam kisiel w proszku :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie, szarlotka to jest to co uwielbiam : )

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmmm;-)
    czy spód pieczemy wcześniej - przed nalożeniem jablek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie piekłam wcześniej spodu, tylko całą przygotowaną tartę:)
      pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...