Tort tiramisu

Fantastyczny tort nasączony kawą i amaretto, czyli coś dla miłośników deseru tiramisu 

Średnica formy: 28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 dużych jajek 
  • 15 dag cukru 
  • 15 dag mąki (1/2 mąki torowej, 1/2 mąki ziemniaczanej) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka oliwy 
  • szczypta soli 


nasączanie:
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • przegotowana woda 
  • likier amaretto lub spirytus 
masa:
  • 500 g serka mascarpone 
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 10 dag cukru pudru 
  • cukier waniliowy 
  • tabliczka gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach 
  • 3 łyżki kakao 



Przygotowanie:

Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko razem mieszamy. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160-170 st. z termoobiegiem. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach go wyciągamy. Gotowy biszkopt odstawiamy, aby wystygnął. Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 3 części.


Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy i dodajemy cukier. Pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy serek oraz mieszamy. Blaty biszkopta nasączamy kawą i likierem. Następnie 1/3 masy wykładamy na 1 pierwszą część nasączonego biszkopta, posypujemy 1/3 czekolady i łyżką kakao. Podobnie postępujemy z drugim i trzecim blatem biszkopta. Na koniec smarujemy masą boki i posypujemy pozostałą startą czekoladą.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Mniam ... zjadłabym kawałek, wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro zrobię!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda, i na pewno tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie, bajecznie, fantastycznie i niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwiel;biam ten tort

    OdpowiedzUsuń
  6. ślicznie wygląda, ja uqwielbiam piec torty

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka leci!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie robię

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak średnica ma być forma...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, już dodaje w przepisie, a średnica formy to 28 cm:)
      pozdrawiam

      Usuń
  10. Chcę kawałek, ale taki duży kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. rzeczywiście pięknie się prezentuje, a mnie jako italianistce na pewno by zasmakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. proponuje do masy dodac pokrojone na drobno truskawki.delikatnie zamieszac ....cos pysznego......tylko szybko bo truskawki sie koncza :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastico! Będzie na moje imieniny... wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie tort i kawa zawsze idą w parze! Uwielbiam, po prostu uwielbiam. A ten wygląda tak wspaniale, że żałuję, że nie mogę powiedzieć "mam dziś urodziny i wymarzyłam sobie taki prezent" :)

    Pozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo efektownie się prezentuje, pieczemy. Dzięki za super przepis.

    OdpowiedzUsuń