wtorek, 6 sierpnia 2013

Zapiekane podudzia z frytkami ziemniaczanymi i marchewkowymi



Podudzia z kurcząt z frytkami ziemniaczanymi i marchewkowymi zapiekane w miodzie, imbirze i ketchupie

Składniki:


  • 1 kg podudzia z kurcząt 
  • około 1kg ziemniaków 
  • 3 marchwie 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 5 łyżek miodu naturalnego wielokwiatowego 
  • 12 łyżek ketchupu pikantnego 
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • pieprz i sól 
  • 2 łyżki imbiru 


Przygotowanie:

Do dużej miski wlewamy sos sojowy, miód, ketchup, olej, pieprz cayenne, sól oraz pieprz, ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach i całość mieszamy. Podudzia myjemy, osuszamy i wkładamy do miski z przygotowaną marynatą. Mieszamy, aby całe podudzia były pokryte marynatą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w słupki jak frytki. Następnie osuszamy z wody i podsmażamy na patelni około 10 minut, solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane podudzia wraz z marynatą przekładamy do miski żaroodpornej, przekładamy ziemniakami i marchew, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. 

 

Na około 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Od czasu do czasu uda z kurcząt podlewamy sosem z dna naczynia. 

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Takie mięsko na pewno wychodzi smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to widzę to już ślinka cieknie i chce mnie się jeść. A objadek za godzinkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podudzia rządzą
    Zobacz takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/udka-z-kurczaka-pieczone

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety strasznie dużo wody wycieka z udek

    OdpowiedzUsuń
  5. frytki i podudzia to zawsze dobry pomysł na obiad..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...