niedziela, 4 sierpnia 2013

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym



Bakłażan rozpływa się w ustach, a cynamon dodaje potrawie wyjątkowy smak

Składniki:

  • 2 bakłażany (około 1kg) 
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 2 puszki pomidorów bez skórki 
  • 2 duże cebule 
  • ząbek czosnku 
  • przyprawy: oregano świeże i suszone, lubczyk otarty, cynamon, sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka masła 
  • 250 g sera żółtego Edam 
  • 2 żółtka 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 



Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w plastry po długości i grubości około 1 cm, smarujemy olejem z dwóch stron, a następnie obsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę i mozzarellę kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy łyżeczkę suszonego i kilka listków świeżego oregano, 1 łyżeczkę cynamonu, 1/3 startego sera, mozzarellę, sól i pieprz do smaku oraz około garść pokrojonej cebuli. Wszystko mieszamy, następnie wbijamy żółtka, znowu mieszamy. Czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy resztę cebuli, czosnek, a także przyprawiamy: 1 łyżeczką suszonego oregano, 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość smażymy, aż cebula się zarumieni. Następnie wlewamy dwie puszki pomidorów, dusimy około 10 minut. W dalszej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, lubczyk oraz sól i pieprz do smaku, gotujemy chwilę dodajemy masło i gotujemy jeszcze parę minut.  Przygotowane mięso mielone zawijamy w ostygnięte plastry bakłażana. 


Do naczynia żaroodpornego wlewamy taką ilość sosu pomidorowego aby przykryć dno, następnie układamy zawinięte roladki z bakłażana oraz zalewamy całość resztą sosu. Górę posypujemy serem żółtym.

   

Przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 st na około 30 minut. 

Smacznego!


21 komentarzy:

  1. Bakłażany nie wyglądają rewelacyjnie ale są pyszne.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/baklazany-zapiekane-2

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na połączenie smaków kurczaka z wieprzowiną pod postacią schabu i bekonu. Odpowiednio spięte mięsa, zapiekane w sosie, dają fajne kontrasty smakowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nie nadążę z przyrządzaniem tych wszystkich potraw ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tego typu zapiekanki ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię bakłażanów i moja rodzina również .

    OdpowiedzUsuń
  6. Po co mieso zawijac w baklazany, nie lepiej wylozyc tylko dno??

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie i smakowicie. Skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na zapiekankę pochodzi z kuchni orientalnej, potrawa może byc serwowana zarówno na obiad, jak i na uroczystą kolację. Smakuje wyśmienicie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda dobrze, no i ten lubczyk :-)) Zrobię sobie napewnio.

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglada jak żygi , za nic tego nie zjem

    OdpowiedzUsuń
  11. @Jastrząb - cieżko jest żeby coś, co się przemiesza wyglądało jak miss polonia - ważne,ze danie smakuje bardzo dobrze! bo o to chyba chodzi w gotowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na szczescie smakuje lepiej niz wyglada;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie wygląda ta zapiekanka. Będę musiał wypróbować Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...