Zapiekanka z fasolką szparagową

Zaskakująca w smaku zapiekanka z fasolką szparagową z dodatkiem kurczaka

Składniki:
  • 1 kg fasolki szparagowej 
  • 3 duże pomidory 
  • filet z kurczaka 
  • 1 cebula 
  • 1 żółta papryka 
  • 700 g sera wędzonego 
  • 1/2 kubka śmietany 12 % 
  • główka czosnku 
  • 1 łyżeczka majonezu 
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku 
  • sól i pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa



Przygotowanie:

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie ser wędzony ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i przekładamy do miski żaroodpornej oraz posypujemy garścią sera. Następnie układamy pomidory pokrojone w plasterki.




Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni z odrobiną soli. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dalej podsmażamy oraz doprawiamy przyprawa do gyrosa. Przygotowane mięso wykładamy na pomidory i posypujemy serem. Potem dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.

 


Następnie polewamy sosem wymieszanym ze śmietany, majonezu, koperku, czosnku drobno posiekanego lub wyciśniętego przez praskę i pieprzu. Posypujemy resztą sera oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st na około 20 minut.

 

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. ale apetycznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Włączanie piekarnika w upał to niezbyt dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie włożyłem do piekarnika! Po zapachach: NIEBO W GĘBIE!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fasolkę na ogół zapiekam z serem brie, ale muszę spróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada bardzo bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis, zapiekanka pyszna robię już trzeci raz tylko ja dodaję na dno ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności :) chyba jeszcze nie robiłam zapiekanki z fasolką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń