wtorek, 13 sierpnia 2013

Zupa wiśniowa



Prosta i szybka w przgotowaniu letnia zupa wiśniowa

Składniki:

  • 3l wody 
  • 20-30 dag wiśni 
  • 3 łyżki śmietany 
  • makaron wstążki lub muszelki, ilość według uznania 
  • cukier do smaku 


Przygotowanie:

Wodę gotujemy z odrobiną soli i dodajemy makaron. Kiedy makaron będzie miękki dodajemy umyte wiśnie i całość ponownie gotujemy, aż wiśnie zaczną pękać. Następnie doprawiamy cukrem do smaku. Na koniec zabielamy zahartowaną śmietaną. Zupę podajemy na gorąco lub jako chłodnik.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. polecam zupe wiśniową bez smietany, za to zagęszczona kisielem wiśniowym, a zamiast makaronu 2-3 łyzki kaszki mannej

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dodaję jeszcze kisiel truskawkowy, wiśniowy itp. i parę jabłek i innych owoców

    OdpowiedzUsuń
  3. albo z czarnej porzeczki, boski smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę wiśniową :-) Twoja wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale makaron to musi być zrobiony własnoręcznie, bo inaczej to nie jest to !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...