poniedziałek, 2 września 2013

Gruszki w winie



Pijane gruszki czyli deser dla dorosłych 

Składniki:

  • 4 gruszki 
  • wino czerwone wytrawne 
  • laska cynamonu 
  • laska wanilii 
  • kilka goździków 
  • sok z 1 pomarańczy 
  • czekolada deserowa 


Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wino, dodajemy laskę cynamonu, laskę wanilii, goździki i wyciskamy sok z pomarańczy, wszystko podgotowujemy. Gruszki myjemy, obieramy i wycinamy od spodu gniazda nasiennie, nie przecinając gruszek. Wkładamy gruszki do wina i gotujemy je, aż zmienią kolor na bordowy i będą miękkie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gruszki podajemy na ciepło polane czekoladą. 

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wyglądają idealnie na deser w miłym towarzystwie, przy świecach :)
    Dziękuję za polecenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...