niedziela, 22 września 2013

Konfitura z żurawiny do herbaty



Małe, cierkpie i kwaskowate jagody o dużej mocy zdrowotnej

Ilość: 5 słoików 300 ml

Składniki:

  • 1 kg żurawiny 
  • 1,1 kg cukry 


Przygotowanie:

Żurawinę myjemy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. 


Następnie mieszamy ją z cukrem i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie żurawinę przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy około 5 minut i odstawiamy weki do góry dnem do ostygnięcia. Konfitura z żurawiny znakomicie pasuje jako dodatek nie tylko do herbaty, ale również do mięs, sosów i ciast. 

Smacznego!


Żurawina ma zbawienny wpływ na: układ moczowy, przeziębienia, reguluje ciśnienie i działa na wiele innych problemów zdrowotnych.



16 komentarzy:

  1. Tak też zrobiłam w tym roku i mam pyszne konfitury

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale po co tyle cukru,żurawina to nie truskawki!

      Usuń
    2. żurawina jest kwaśna, gdy doda się mniej cukru konfitura będzie się szybko psuła, pozdrawiam!

      Usuń
    3. a ja robię tak.kilogram zurawiny myję .w garnku gotuję szklankę wody i pół kilograma cukru na gotująca wodę wrzucam zurawinę gotuję 15 minut gorącą nakładam do słoików .polecam jest super

      Usuń
  2. trochę z tym roboty, ale warte zachodu...

    pozdrawiam!

    cafetime.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie kupić żurawinę ?

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepiej nazbierac w lesie :) a kupić można na bazarach czy targach
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę że ta, tylko pasteryzowana konfitur utraci mniej swoich właściwości . Po prostu zdrowsza. dziękuję za przepis, właśnie takiego szukałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja wrzucam do garnka (umyta) dodaje szklanke soku z pomaranczy I szklanke wody oraz pokrojona na czastki pomarancze do tego brazowy cukier szklanke....gotuje na malym ogniu mieszajac a potem od razu do sloikow:) pycha,polecam I pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na 1litrowy słoik żurawiny /kupiony na targu/, daję 1 kg cukru. Oczywiście żurawina wymyta i osuszona na sitku z wody. Potem żurawinę i cukier miksuję blenderem, nakładam do małych słoiczków / po zużytych koncentratach pomidorowych/, zakręcam i tyle! Nie pasteryzuję a żurawina świetnie się przechowuje na półkach w piwnicy. Wartości nie uciekają w gotowaniu. Pycha. Sposób wykonania mam od starszej pani, sprawdzone, polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez tak robimy od wieku żurawiny się nie pasteryzuje to robi cukier!!!

      Usuń
  8. Chyba się skuszę :). Dzięki za odwiedzinki :)..................Maya

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dostałam podobny przepis: 1kg żurawiny na 1kg cukru -zmielić i do tego... 100ml czystej wódki, która podobno jeszcze bardziej konserwuje, a nie jest wyczuwalna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Podajcie adresy gdzie można kupić żywą żurawinę EKO za zaliczeniem pocztowym?
    Za info z góry dziękuję...Władysław

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...