czwartek, 19 września 2013

Kruche ciastka z powidłami



Zjadając jedno nie da sie oprzeć kolejnemu

Ilość: około 150 sztuk

Składniki:

ciastka:
  • 1 kg mąki 
  • 2 kostki margaryny 
  • 1 duża śmietana 12% 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 5 jajek 
nadzienie:


Przygotowanie:

Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dalej siekamy. Następnie wbijamy dwa jajka oraz 3 żółtka wszystko ponownie siekamy i zagniatamy składniki na gładkie ciasto (gdy przykleja nam się do rąk dosypujemy mąkę). Potem rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm i wycinamy kwadraty. Powidła mieszamy z mąką ziemniaczaną i nakładamy około pół łyżeczki przygotowanego nadzienia na wykrojone ciasto. Następnie zawijamy dwa naprzeciwległe rogi kwadratu i sklejamy je białkiem jajka. Gotowe ciastka układamy na blaszce posmarowanej margaryną. 

 

Ciastka pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zarumienienia.

Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Przepis smaczny, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To takie rogaliki nie rogaliki. Podejrzewam że są pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczeniowo.blogujacy.pl4 grudnia 2013 19:43

    Wyglądają niesamowicie kusząco ! Musze zrobić ! :)

    OdpowiedzUsuń

  4. U Nas w Stanach nazywaja sie Kolaczki sa smaczne strasznie lubia je jesc dzieci .Spoko

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy margarynę można zamienić na masło ? - moja rodzina uwielbia maślany smak,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej można zamienić:)
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Trzeba koniecznie zamienić , margarynę wyrzucić do kosza a nie do ciast!!!

      Usuń
  6. ROBIŁAM TE CIASTECZKA I SA ŚWIETNE! NAPRAWDĘ POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe czy można dzięki tym rogalikom przytyć???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba patrzeć na linie, tylko na smak :):) Ale myślę, że jak z umiarem się zje to się nie przytyje :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...