Kruche ciastka

Pyszny i kuszący dodatek do kawy czy herbaty

Składniki:

jasne ciastka:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 100 g masła prawdziwego (margaryny) 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka śmietany 12% 
  • kropelki czekoladowe 
ciemne ciastka:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 100 g masła prawdziwego (margaryny) 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka śmietany 12% 
  • 1 płaska łyżka kakao 
  • 1 białko 
  • cukier 


Przygotowanie:

jasne ciastka:

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka . Wycięte ciasteczka kładziemy na blaszce oraz układamy na nich czekoladowe kropelki. Ciastka pieczemy w temp. 180 st przez około 10 - 15 minut do ładnego zarumienienia się. 


ciemne ciastka:

Ciemne ciastka przygotowujemy podobnie do jasnych: margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier, kakao, jajko oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka . Wycięte ciasteczka kładziemy na blaszce i smarujemy je białkiem oraz posypujemy cukrem. Ciastka pieczemy w temp. 180 st przez około 10 - 15 minut. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. świetny przepis :)
    zapraszam na ciasteczkowe rozdanie u mnie
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też próbowałam pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę się klei to ciasto i nie wiedziałem w jaką folie owinąć. Nie jestem też pewien co do masła, które użyłem i czy zachowałem odpowiednie proporcje. Wydaje się trochę mało tego, już chłodzi się w lodówce mam nadzieje, że jeszcze podrosną i że nic nie przypalę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto strasznie się kleiło i nie nadawało się do wałkowania. Składniki poszły do kosza pieniądze wyrzucone w błoto. Albo ja zrobiłem coś źle albo przepis jest okropny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się lepiło to trzeba było mąki dosypać :)

      Usuń
  5. jezu co to za okropny przepis nie wyszły mi ciasteczka tylko jakieś nadmuchane bułki a wszystko zrobiłą jak w przepisie !!! ten przepis jest zły

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeżeli podsypie się mąka to ciasteczka wyglądają jak z obrazka. Jednak są za słodkie i w ogóle nie kruche, przynajmniej dłużej poleżą. Przepisu nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dobrze wyszły ! właśnie wyjełam z pleca :) wskazówka dla komentujących dodajcie troche wiecej mąki (2szkl) do białego ciasta, i troche mniej do czarnego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robie już ktorys raz. Tak, z ciastem bywa różnie, raz za lepkie, raz za sypkie, ale to kwestia chyba wprawy. Albo szczęścia. Dziś pieklam, bosko kruche. Osobiście, zawsze dodaję mieszkankę ziaren, np. slonecznik, dynia. Ogólnie, polecam.

    OdpowiedzUsuń