niedziela, 29 września 2013

Napoleonka na herbatnikach z brzoskwiniami



Herbatniki przełożone smaczną masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń, czyli to co tygryski lubia najbardziej :)

Wymiary formy: 28x24 cm

Składniki:

  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 szklanek mleka 
  • 4 żółta 
  • kostka masła lub margaryny 
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
  • cukier waniliowy 
  • 1,5 paczki herbatników 
  • 1 puszka brzoskwini 
  • czekolada do polania 
  • wiórka kokosowe lub orzeszki 


Przygotowanie:

Na blaszce wykładamy herbatniki. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Następnie przyrządzamy masę: 4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem wanililiowym i margaryną. Pozostałą szklankę mleka roztrzepujemy z żółtkami, mąką i budyniem - wlewamy to do gotującej się masy. Całość mieszamy aż zgęstnieje. Połowę masy wykładamy na herbatniki, układamy brzoskwinie. Następnie wlewamy drugą połowę masy i przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do odstygnięcia. Polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami lub orzeszkami. 

Smacznego!


3 komentarze:

  1. piekłem ostatnio z tego przepisu

    http://mieszak.pl/1033

    smaczne
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to? przecież tego sie nie piecze

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...