niedziela, 8 września 2013

Placek jabłkami



Szybkie w wykonaniu, puszyste i wilgotne ciasto z pachnącymi jabłkami

Składniki:

  • 1 kg jabłek 
  • 0,5 kostki margaryny 
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • cukier puder do posypania 


Przygotowanie:

Margrynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, wszystko ponownie ucieramy. W miedzy czasie obramy ze skórki jabłka i kroimy w drobną kostkę. Przygotowane jabłka mieszmy z utartą masą i wkładamy do wysmarowanego margaryną prodiża. Placek pieczemy około 45 min. Gdy nie posiadamy prodiża możemy użyć dużej tortownicy, ciasto wówczasz pieczemy w piekarniku w temp 170 st przez około godzinę, aż się zarumieni. Gotowy placek posypijemy cukrem pudrem. 

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. jaki pyszny TEN placek (na razie jem oczami ;-p)!
    z wlasnymi jablkami bedzie na pewno boski...

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taki zrobię,, wydaje się prosty i na pewno smaczny :) Aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie proste, domowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  4. wasylissa.bloog.pl11 września 2013 23:27

    Ja piekę podobny, jeszcze szybszy i prostszy, bo nie ucieram margaryny (czego nie znoszę) tylko miksuję jajka (4) z cukrem, dodaję make z proszkiem i 6 łyżek oleju, reszta podobnie. Ponoć olej zdrowszy. A na pewno mnie szybciej sie z olejem robi. Pozdrawiam. Haniamrok

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten przepis - ciasto zawsze wychodzi takie puszyste! Tylko nie używam margaryny, a masła :) A ciasto znika z talerzy w mig, bo nie jest ani za suche ani zbyt napchane owocami. Idealne do rozgrzewającej herbaty jesienna porą.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szybkie ciasta! Twoje wygląda zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...