Syrop z pigwy/ pigwowca

Pyszny i aromatyczny syrop z dużą zawartością witaminy C. Idealny na długie i chłodne wieczory

Syrop z pigwy i pigwowca wykonuje się w ten sam sposób. W moim przypadku jest to ten drugi owoc, gdyż pigwa jest jeszcze niedojrzała. 

Składniki:
  • 1 kg pigwowca 
  • 1 kg cukru 


Przygotowanie:

Umyte owoce pigwowca kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Następnie wkładamy warstwę owoców do wyparzonych wcześniej słoików i przysypujemy cukrem. Czynność powtarzamy do zapełnienia słoików (z 1 kg pigwowca powinno się otrzymać 2 litrowe weki). Potem zakręcamy słoje, odstawiamy w chłodne miejsce i od czasu do czasu potrząsamy nimi. Po około 2-3 dniach sok z owoców zapełni słoiki i wówczas możemy go przechowywać w lodówce. Jest doskonałym dodatkiem do wody lub herbaty zamiast cytryny. 

Smacznego! 


Krzewy pigwowca i pigwy przepięknie kwitną na wiosnę i wydają aromatyczne owoce. Poniżej zdjęcia z mojej działki:

pigwowiec



pigwa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

71 komentarzy:

  1. Uwielbiam i pigwę i pigwowca, a taki syrop na zimę, do herbaty - jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tak dawno robiłam sok z pigwowca. Jest przepyszny!!!
    Pigwowiec zdecydowanie lepszy od pigwy. Jest bardziej cytrynowy i aromatyczny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych słoików to się nie gotuje? Tak na surowo?
      A cukru na litrowy słoik to tak ile?
      Pysznie wygląda chcę sobie zrobić. :-)

      Usuń
    2. tak nie gotujemy, gdyż utracisz w ten sposób wszystkie witaminy :), przechowujemy w lodówce, na litrowy słoik potrzebujesz około 0,5kg pigwy i 0,5kg cukru, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ja mam jeszcze takie pytanie czy syrop przechowujemy razem zc owocami czy odlewamy go. Ja robilam rok temu tak odlewalam syrop do buteleczek po kubusiach i pasteryzowalam je nie wiem czy to dobrze??? Ale jak sie skonczyl domownicy mieli kwasne miny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przechowuje syrop razem z owocami w lodówce, nie pasteryzuje słoiczków, pozdrawiam!

      Usuń
  4. Witam :) Właśnie chcialabym zrobic syrop w ten sposób w tym roku (bo zawsze pasteryzowałam i wiem że to zabijało wzelkie witaminy :P) Chciałam się spytać czy to trzeba trzymac w lodówce, czy wystarczy chłodne miejsce typu kantorek? Nie wiem czy jest w tym wystarczająco cukru żeby było bez lodówki, czy się to może zepsuć? Pytam się bo troche mało miejsca w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze przechowujemy w lodówce i mamy pewność, że ten boski syrop się nie zepsuję :) szkoda ryzykować utratę takich pyszności, a tak na poważnie nie wiem jak może się ten syrop zachować w innym chłodnym miejscu, polecamy zdecydowanie lodówkę, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Teoretycznie przy bardzo wysokim stężeniu cukru nie powinien się zepsuć nawet poza lodówką.
      Chodzi tu o zjawisko osmozy co widać po owocach (cukier wyssał z nich całą wodę) i tak samo podziała na bakterie czy inne niepożądane drobnoustroje które "psują" naszą żywność. To jest to samo zjawisko co przy zasypywaniu solą mięsa aby się nie zepsuło. :-)

      Usuń
  5. Witam, chcialabym zapytac co zrobilam z sokiem nie tak. Pokroilam pigwe w taka jakby kostke wrzucilam do sloika i robilam tak - pigwa, cukier, pigwa cukier i tak do konca az zapelnilam caly sloik. Nastepnie zakrecilam go i odstawilam na noc w kuchni, nastepnego dnia wieczorem wstawilam go lodówki. Po ok. miesiacu chcialam go otworzyc i po prostu spróbowac a okazalo sie ze sok zwyczajnie skwasnial .. Co zrobilam nie tak ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że pigwa była mało dojrzała, czego powodem mogło być, że była bardziej kwaśna i należało by w tym wypadku dodać więcej cukru, a na dłuższe przechowywanie można odlać sok od owoców i zapasteryzować :)

      Usuń
    2. Po dłuższych przemyśleniach :) powodem zepsucia się soku może też być zbyt szybkie odstawienie słoika do lodówki. Syrop skisnął, gdyż zbyt mało się go wytworzyło. Ja dopiero po 2-3 dniach odstawiam słoik do lodówki, gdy jest pełny soku, pozdrawiam!

      Usuń
    3. Ja co roku robię nalewkę z pigwy jest po prostu super na zimę. Wieczorem kieliszeczek na rozgrzewkę i nie trzeba trzymać w lodówce. Polecam.

      Usuń
    4. Chyba wszystko Ok zrobiłaś, tylko po miesiącu to wyszedł ocet

      Usuń
  6. Witam serdecznie, jak długo można przechowywać owoce wraz z syropem w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochany obżarciuch

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochany obżarciuch

    OdpowiedzUsuń
  9. czy można dodawać miodu do soku bez pasteryzowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o dodanie miodu zamiast cukru, ciężko powiedzieć jak owoce zachowają się i czy się nie zepsują, nigdy tego nie próbowaliśmy. Natomiast można sobie wymieszać sok z pigwy w równych proporcjach z miodem w herbacie, pozdrawiam!

      Usuń
  10. co można zrobić z owoców wyjętych z soku z pigwy a jeśli można to co trzeba zrobić z tych owoców

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my dodajemy owoce razem z syropem do herbaty, pozdrawiamy!

      Usuń
  11. czy soki z owocami można przechowywać inaczej niż w lodówce jak długo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak pisaliśmy wyżej osobiście polecamy lodówkę, przechowując w innym chłodnym miejscu nie mamy pewności czy syrop się nam nie zepsuje, pozdrawiamy!

      Usuń
  12. czy po zasypaniu słoików pigwą i cukrem zakręcamy je zakrętką i odstawiamy na 3-4 dni, czy słoiki nie przykrywamy zakrętką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. być może nie zauważyłeś lub nieuważnie czytałeś, lecz tą informacje znajdziesz w tekście :) pozdrawiamy!

      Usuń
  13. faktycznie, dzięki, idę do kuchni robić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z owoców wyjętych z soku można zrobić wspaniałą konfiturę

      Usuń
  14. Bardzo dobre są nalewki z pigwy.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dostałam pigwę, chyba skorzystam z przepisu:)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam pytanko. Jeśli chodzi o proporcje to 1 kg cukru na 1 kg oczyszczonych owoców?

    OdpowiedzUsuń
  17. A może by tak jakiś łatwy przepis na nalewkę, się tu znalazł, proszę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przyszłości takowa kategoria napewno się pojawi :) pozdrawiam!

      Usuń

  18. Miły Anonimowy - oto przepis na PIGWÓWKĘ :

    Składniki:

    1kg owoców pigwy , 1/2 litra wódki , 1 litr spirytusu , 1 szklanka cukru , 1 szklanka wody


    jest to jedna z najsmaczniejszych nalewek , ale o tym decydują użyte owoce.Jeśli dojrzewają na słońcu ,
    wytwarzają wspaniały aromat.Do jej przygotowania nie nadają się dorodne owoce pigwy pochodzące
    z importu.


    PRZYGOTOWANIE:

    Umyte i osuszone owoce pokroić na ćwiartki , wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na drobne kawałki ,
    zalać alkoholem i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Zwolennicy wytrawnych nalewek powinni zlać nieco nalewki i odstawić, najlepiej na pół roku w ciemne miejsce , a do reszty nalewu dodać syrop i odstawić na dwa tygodnie , nie zapominając o poruszaniu słojem. Przefiltrowana nalewka z każdym dniem staje się coraz
    lepsza.

    Uwagi:

    Pozostałe owoce można jeszcze raz zalać alkoholem , dodając cienko okrojoną skórkę cytrynową ,pół laski
    wanilii , kilka goździków i garść rodzynków. Owoce pigwy są tak aromatyczne , że można je zalewać kilka razy. SMACZNEGO !!!









    1 kg owoców pigwy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! napewno zostanie kiedyś wykorzystany :) pozdrawiam!

      Usuń
  19. Rownież mam pigwowca ale w poprzednim roku miał tylko 3 owoce moze w tym uda się więcej to zrobię syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  20. przepis zapisałem już w tamtym roku, a gdy tylko mi dojrzały owoce, postanowiłem go wypróbować, wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, syrop wyszedł perfect, jedyny minus jest taki, że bardzo szybko go ubywa, cała rodzinka go zachwala i zastanawiam się nad dokupieniem krzaków, polecam wszystkim co mają dostęp do pigwy lub pigwowca, super przepis

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam. Czy można pigwę przepuścić przez maszynkę i później postępować tak jak wyżej tj pigwa, cukier ,pigwa ,cukier itd.I jeszcze jedno pytanie , czy należy obierać pigwę i wyjąć pestki, czy ją robić ze skórką????? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez maszynkę pigwy nigdy nie przepuszczałam, ale możesz pokroić ją na mniejsze kawałki. Pigwy nie obieramy ze skóry, wystarczy ja dobrze umyć, a pestki usuwamy. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Mnie znajoma o tym sposobie powiedziała. Spróbuję tak zrobić. Później napiszę jak to się zachowuje,

      Usuń
  22. gdzie można kupić sadzonki pigwowca??? Babcia ANIA

    OdpowiedzUsuń
  23. piszcie (annajagielska@interiapl-jestem z Kraka BabciaAnia

    OdpowiedzUsuń
  24. Nalewka zrobiona z przepisu mojej sąsiadki a teraz zrobię sok z pigwy :-) dzięki za wszelkie info :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Na wszystkich zdjęciach jest pigwowiec, nie ma tu zdjęć pigwy. Pigwa zupełnie inaczej kwitnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciach przedstawiona jest odmiana pigwy o nazwie "Lescovac" charakteryzująca się owocami przypominającymi jabłka :) odsyłam do jakiejś lekturki i pozdrawiam!

      Usuń
    2. Na zdjęciach rzeczywiście dwa razy pigwowiec. Pigwa to zupełnie inny owoc, liście i przede wszystkim kwiaty. Warto przejrzeć internet i nawet nieświadomie, nie wprowadzać ludzi w błąd, bo przepis jak widać cieszy się dużym powodzeniem. Polecam http://poradnikogrodniczy.pl/pigwa-a-pigwowiec-roznice.php. Dodatkowo, jak dla mnie, sok z pigwy i pigwowca to dwie różne rzeczy. W smaku zdecydowanie wygrywa pigwowiec. Pigwa to nie ten aromat i kwasowość.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Nazewnictwo "pigwa" i "pigwowiec" bardzo często używane jest jako synonim, po głębszej analizie stwierdzam, że być może masz rację i pan, który sprzedawał mi sadzonkę wprowadził mnie w błąd, mówiąc, że jest to pigwa :) oglądałam nawet kilka programów ogrodniczych, w których mowa o wielu odmianach pigwy i pigwowca, pierwsza roślina to bardziej drzewo o większych owocach, natomiast druga roślina to krzew o mniejszych owocach. W moim przypadku własnie tak jest, dlatego nie mam pewności, czy moje drzewko to pigwa, czy pigwowiec :) Nie zmienia to faktu, iż rośliny te pięknie kwitną i zgodzę się ze zdaniem, że pigwowiec w smaku i aromacie jest dużo bogadszy od pigwy. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    4. Po prostu,pigwa to drzewko a pigwowiec to mały krzew.

      Usuń
  26. pestki zawieraja kwas pruski wiec koniecznie je trzeba usunac, skorke umyc
    polecam nalewke z pigwowca, dodawalem cynamon i gozdziki - super!

    OdpowiedzUsuń
  27. Właśnie dziś wypatrzyłam w sklepie owoce pigwowca i tak mnie kusi żeby zrobić taki soczek, a z soczku... NALEWKĘ!! Nie wiem czy próbowaliście... Jak dla mnie genialne połączenie. Sądzę, że w najbliższym czasie skorzystam z przepisu:D

    OdpowiedzUsuń
  28. a jak długo taki sok mozna przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie przez pół roku, ja ostatnio miałam cały rok i się nie zepsuł :) pozdrawiam!

      Usuń
  29. Mam pytanko zawsze robilan sok tak jak jest tu napisane a w tym roku chce sprobowac go zrobic przez wyciskarka slimakowo do owocow. Czy to jest dobry pomysl? Sok wychodzi wtedy taki metny ;) I jak tam cukier wtedy dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pigwa najwięcej soku puszcza po zasypaniu cukrem, sama w sobie nie ma go aż tyle, dlatego też odradzam Twój pomysł, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ja od wczoraj eksperymentuję z pigwą (nie pigwowcem). Część rozdrobnionych owoców zasypałam cukrem. Próbowałam wycisnąć też na wyciskarce. Wyciskarka ślimakowa wyciska BARDZO dużo soku, ale problem jest w tym, że ten "odpad" jest taki suchy, że zatyka wylot w sitku i wyciskarka staje. To, co mi udało się wycisnąć, połączyłam z płynnym miodem (akurat miałam akacjowy). U mnie była resztka miodu w małym słoiczku + ok. 50% więcej tego soku z pigwy. Wyszło coś tak nieziemsko dobrego, że teraz szukam info, jak to zrobić, żeby ta wyciskarka się nie zatykała. Znalazłam kiedyś przepis, żeby sok z pigwy wyciśnięty na wyciskarce wolnoobrotowej mieszać 50/50 z cukrem, no i do tego dążę. Spróbuję dzisiaj z mniejszymi kawałkami. Może się nie zatka. Spróbuję też na sokowirówce, ale sokowirówka nie nie jest tak efektywna, jak te wyciskarki ślimakowe. Ja mam kuvingsa i się zatyka.Widziałam u koleżanki taką całą z metalu (jak stara maszynka do mięsa) i ona ma dwa ślimaki. Myślę, że taka na pewno by dała radę. Jednak w odróżnieniu od przedmówczyni zdecydowanie polecam spróbować na wyciskarce. Jeśli chcemy, aby to było zdrowe, to lepiej dosłodzić ten sok miodem niż cukrem. My tą odrobinę, którą udało nam się uzyskać, pijemy po prostu na łyżce, jako lekarstwo, bo dzieci podziębione, a ten syrop im bardzo smakuje.
      Generalnie jestem zachwycona tą pigwą. Tyle, że nie wiedziałam, że to takie twarde. Mnie udało się kupić kilkanaście kilo na giełdzie rolnej we Wrocławiu, ale biorąc pod uwagę tempo, w jakim się ją obrabia, to będzie zajęcie na kilkanaście dni.
      Z pigwowca nic nie próbowałam jeszcze robić, ale mam taki krzew w ogrodzie i miał kilka "jabłuszek", to spróbuję zrobić nalewkę. Za kilka miesięcy porównam smaki nalewki z pigwy i pigwowca, to się podzielę wrażeniami.

      pigwowca japońskiego.mam w ogrodzie taki krzew, jak na zdjęciu i kilka "jabłuszek"

      Usuń
    3. ja mam pytanie bo tez wycisnelam sok z pigwy przez wyciskarke kuvingsa i wymieszlam z miodem. i jak mam to przechowywac zebys ie nie zepsulo? zapasteryzowac?

      Usuń
    4. nie robiłam pigwy z miodem, ciężko mi powiedzieć jak to się będzie przechowywało, ale jeżeli zapasteryzujesz to stracisz dużo zrowotnych właściwości. Napewno trzymać musisz w lodóce, ale nie wiem ile tak zrobiony syrop przetrwa :) Pozdrawiam!

      Usuń
  30. Jejku, ile kwiatów/owoców ma Państwa krzew? Czym go Państwo nawożą / jak o niego dbają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzewy należy przycinać i wycinać im nadmiar gałązek, wówczas mają więcej kwiatów i dorodniejsze owoce. Natomiast nawóz stosuję do wszelkiego rodzaju krzewów :) Pozdrawiam!

      Usuń
  31. Czy tak przygotowany syrop zawiera alkohol? Zrobilam jeden sloiczek, nie stal w lodowce, a w kuchni i po 4 dniach mialam wrazenie, ze to wino. Jakie sa Twoje obserwacje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop nie zawiera alkoholu, zbyt długo słoik trzymany był w ciepłym miejscu, nie w lodówce i owoce zapewne sfermentowały, stąd też Twoje wrażenie :) pozdrawiam!

      Usuń
  32. Witam.
    Zdecydowanie bardziej wartościowy jest pigwowiec niż pigwa. Zdrowszy, bardziej aromatyczny. Niestety wymagający więcej pracy. Ja syropu również nie pasteryzuję. Przechowuję w lodówce. Nie ma nic lepszego na obronę przed przeziębieniem, niż mega dawka witaminy C z pigwowca.
    Ja rano dodaję go do wody mineralnej ( temp. pokojowa) lub przestudzonej herbaty i piję na czczo.
    Nie mam grypy ani przeziębień od czasu, gdy piję syrop z pigwowca - prawie codziennie.
    Pigwowiec ma dużo więcej prozdrowotnych właściwości, łącznie z antynowotworowymi. Nasiona również się wykorzystuje.
    Zapraszam na www.zpigwowca.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Czy zamiast cukru można użyć ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
  34. Dużo słyszałam o zdrowotnych wartościach pigwy. Muszę koniecznie zrobić taki syrop.

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja na odporność piję wyciskane soki, z sezonowych owoców i warzyw. No zimą jest najgorzej, ale marchew czy buraki i jabłka zawsze są ;) Chyba to mnie trzyma w odporności. Ostatnio zakochałam się w tych kombinacjach https://wyciskary.pl/przepisy-na-soki-z-wyciskarki/ jeśli kogoś to interesuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Od pewnego czasu robię sok z pigwowca,ale zasypany cukrem stoi c- 2 tygodnie, następnie zlewam sok i bez pasteryzacji dobry jest nawet po roku, a owoce zalewam alkocholem /ze spirytusu/ i naleweczka super.Soczek wypijam z herbatką, a dzieci z wodą.(nic się nie psuje)Maciek!

    OdpowiedzUsuń
  37. Syrop z pigwowca jest lepszy do herbaty niż cytryna, polecam zrobić....

    OdpowiedzUsuń
  38. Zrobiłam syrop z pigwy i podczas pasteryzacji w piekarniku się mocno odbarwił z koloru żółtego na czerwony - wpadający nawet w brąz. co zaskakujące - dopiero podczas stygnięcia doszło do zmiany koloru. Czy komuś się zdarzyła podobna niespodzianka i czy ten sok jest dalej wartościowy i zdrowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy go nie pasteryzuję, bo wysoka temperatura zabija bardzo dużo cennych właściwości

      Usuń