niedziela, 6 października 2013

Ciasto salceson





Ciasto w sam raz na jesienne popołudnie







Składniki:



  • 4 lub 5 dużych jabłek
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 lub 5 jajek 
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody


Przygotowanie:



Jabłka kroimy w dużą kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puszczą sok. Nastepnie mieszamy wszystkie składniki oprócz białek, z których ubijamy pianę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jabłka i pianę z białek. Pieczemy w temp. 170-180 st ok. 45 minut w dużej tortownicy lub na małej blaszce. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!!!


7 komentarzy:

  1. Oj z chęcią bym zjadła :) Ciasta na oleju mogę jeść bez obaw o poziom cholesterolu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z jabłkami uwielbiam :). A kakaowe to już w ogóle ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. No taki salceson to ja bardzo chętnie. Nie odmówię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto juz znałam dawno temu jest dobre ale powiem ,że forma w jakiej sie piecze ma znaczenie o wiele lepsze jest w długich formach i dośc głebokich i szerokich coś jak keksówka

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię to ciasto :) jest proste, pyszne i nie suche - czyli idealne do kawki w gronie rodziny.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. często je piekę. Bardzo dobre tylko jeszcze dorzucam inne owoce np. sliwki czy gruszki i rodzynki. Można taki mix owoców dodac. Pycha. Zgadzam się z poprzedniczką forma w jakiej się piecze ma znaczenie też piekę w "keksówce".

    OdpowiedzUsuń
  7. podobne do mojego na oleju - tylko ja robię wersję ekspresową bez bicia piany :) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/migdalowe-ciasto-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń