sobota, 26 października 2013

Kalafior w panierce



Idealna przekąska na domówki ze znajomymi

Składniki:

  • kalafior 
  • 1 szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 jajka 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • olej 
sos czosnkowy:
  • mała śmietana 12% 
  • mały jogurt naturalny 
  • 1 łyżeczka majonezu 
  • 2-3 duże ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • sól, pieprz 
  • opcjonalnie świeży koperek, suszone oregano 



Przygotowanie:

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (nie możemy go rozgotować), oraz odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy mąkę, koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Wszystko razem miksujemy, do konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Różyczki kalafiora maczamy w cieście, a następnie wkładamy do garna z nagrzanym olejem (powinno być tyle oleju, aby kalafior był cały zanurzony). Kalafior smażymy do ładnego zarumienienia i wykładamy najlepiej na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

sos czosnkowy:

Do miski wlewamy śmietanę i jogurt naturalny, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, majonez, posiekany świeży koperek, oregano i cukier, wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kalafior w panierce najlepiej smakuje na ciepło z sosem czosnkowym. 

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. muszę koniecznie skorzystać z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalafiora, świetny sposób na to pyszne warzywo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na przekąskę i niedrogi :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajny pomysł na kalafiora:) wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł na kalafior !!! Zapisuję.

      Usuń
  5. pyszne:) polecam też ciasto francuskie z pieczarkami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/10/ciasto-francuskie-z-pieczarkami.html

    OdpowiedzUsuń
  6. robię podobny sos / ale bez śmietany, sam majonez i jogurt w proporcji 1:1 lub nawet 1:2 starczy! :)/ - rewelacja do dan z grilla latem.... tego kalafiorka spróbuję, kiedy będzie nieco tańszy :)
    al.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł na kalafiora :) Aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...