czwartek, 17 października 2013

Krupnik



Tradycyjna zupa z kaszy jęczmiennej i warzyw

Składniki:

  • 30-40 dag mięsa wieprzowego np. żeberek lub drobiowego 
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • pół selera 
  • 1 por lub cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 lub 6 ziemniaków 
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, majeranek, sól 
  • natka pietruszki, selera i lubczyku 


Przygotowanie:

Mięso myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i przyprawy. Po około 30 minutach wsypujemy kaszę, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemianki, czosnek oraz związane nitką natki i por. Całość gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie wyjmujemy mięso, obieramy z kości, kroimy i ponownie dodajemy do zupy. Krupnik gotujemy jeszcze parę minut. Podajemy posypany natką pietruszki. 

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Uwielbiam krupnik! Ten wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zupka,chyba nasza polska,ale waza cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis przypomina mi o krupniku, który robiła moja babcia. Jak byłem mały to bardzo lubiłem krupnik. Zwłaszcza taki z dodatkiej grubej kaszy. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krupnik! Taki z solidną dawką mięsa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...