poniedziałek, 14 października 2013

Nadziewana papryka



Zielona papryka nadziewana mielonym mięsem i świeżymi ziołami

Składniki:

farsz:
  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 
  • 4 papryki zielone 
  • 1 jajko 
  • bułka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • posiekane świeże zioła (dałam majeranek, lubczyk, oregano) 
  • sól, pieprz mielony 
sos:
  • 1 /2 czerwonej papryki 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 pomidory bez skórki lub koncentrat pomidorowy 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 1 łyżka mąki 
  • przyprawy; ziele angielski, pieprz ziołowy, liść laurowy, sól 


Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku. Papryki myjemy, odcinamy górę i czyścimy z ziaren. Następnie mięso wkładamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Potem wypełniamy nią papryki, które wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. 


Dorzucamy do niej przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, pomidory i paprykę. Wszystko przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy rozpuszczoną w śmietanie mąkę i sól. Całość gotujemy jeszcze ok. 10-15 min. Danie podajemy z ziemniakami i buraczkami z chrzanem. 

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Te 15 min. to troche zart. Przepis wymaga korekty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całość dusi się 30min pod przykryciem, wszystko jest ok, prosze czytać uważnie :) pozdrawiam!

      Usuń
  2. taka papryka w lecie i jesienią to znakomity obiad :) ja lubię jak papryka jest taka trochę al dente :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...