poniedziałek, 7 października 2013

Pierogi leniwe na słodko



Kluski leniwe czy pierogi leniwe? Nie patrząc na nazwę są pyszne i mięciutkie 

Składniki:

  • 40 dag twarogu tłustego 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 5 dag masła 
  • 3 dag bułki tartej 
  • sól 
  • cukier 



Przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem lub łyżką, dodajemy żółtka i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy białka z odrobiną soli i łączymy z powstałą masą. Na koniec dodajemy mąkę, dzięki temu kluski nie zrobią się gumowate. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki. Ciasto musi odstawać od brzegów miski i nie może przyklejać się do rąk. Potem masę wykładamy na stolnicę, wysypaną mąką i formujemy wałeczki ok 2 cm. Delikatnie je spłaszczamy i kroimy w ukośne kluski. Następnie wrzucamy je do gotującej, osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę z bułki tartej i masła. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową. Pierogi podajemy polane bułką tartą i posypane cukrem lub cynamonem. Można też polać śmietanką. 

Smacznego!





10 komentarzy:

  1. leniwe... - pychota. Najlepsze smaki z dzieciństwa... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie :) Na pewno skorzystam z przepisu !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zamiast maki dodaję kaszę manną i zostawiam na około godzinę zeby kasza napęczniała - moim zdaniem są bardziej puszyste .

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają na pyszne i mięciutkie zabieram się do roboty dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi leniwe i często je robię. Ja i moje dzieci jemy polane stopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem. Już czuję ten smak i mam pomysł na jutrzejszy obiadek ;) A tym czasem zapraszam na aromatyczny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem http://to-tylko-blog.blog.pl/2014/02/06/ryz-zapiekany-z-jablkami-i-cynamonem/

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy moze byc ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to musi być typowy twaróg, sera z wiaderka nie polecam i odradzam, pozdrawiam!

      Usuń
  7. U nas raczej w wersji z cebulką ale w każdej wersji smakują doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo kiedyś lubiłam, teraz niestety muszę ograniczać, ale raz na jakiś czas chętnie zgrzeszę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...