poniedziałek, 14 października 2013

Pomidory faszerowane



Doskonałe danie, które zachwyci każdego

Składniki:

  • 5 pomidorów 
  • 1/2 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego z łopatki lub z indyka) 
  • 1 bułka namoczona w mleku 
  • 1 jajko 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy 
  • natka pietruszki lub selera 
  • 2 łyżki śmietany 
  • olej 


Przygotowanie:

Pomidory dokładnie myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy miąższ. Następnie drobno siekamy cebulę, czosnek i lekko podsmażamy. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę, sól, pieprz, majeranek oraz cebule i czosnek.Wszystko dokładnie wyrabiamy. Powstałym farszem napełniamy pomidory, posypujemy papryką i pokrojoną natką pietruszki. 


Potem wkładamy do garnka z niewielką ilością wody.Dodajemy również drobno pokrojony miąższ z pomidorów, pozostałe przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy ok. 15-20 minut. Powstały sos doprawiamy śmietaną Danie podajemy np. z chlebem. 

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Faszerowałam różne warzywa, ale pomidorów jeszcze nie, zawsze bałam się, że mi się porozwalają. Widzę, że chyba niesłusznie bo u Ciebie nie dość, że się trzymają w całości to jeszcze dobrze wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie pomidory w wersji prowansalskiej - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faszerowane warzywa kojarzą mi się z papryką -pewnie jak większości z nas. Ale czas obalać zasady ;-) obiecuje, że wypróbuje :)

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wegetarianką. Zamiast mielonego dodałam ryż z jajkiem. Rewelacja! Będę tu częściej zaglądać. Zapraszam kolejny raz do mnie! www.kuchnia-madzi.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. No pyszne są :)) takie nadziewane mięsem też mam w planach.. w końcu sezon na pomidorki trwa :))

    OdpowiedzUsuń
  6. zazwyczaj panierowałam paprykę, ale pomidory to niezwykle interesujący pomysł

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...