sobota, 5 października 2013

Wafel kakaowy



Powszechnie znany łakoć, czyli wafle przekładane masą kakaową

Składniki:

  • 1 margaryna lub masło 
  • 1, 5 szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 6 łyżek śmietany 18% 
  • 2 jaja 
  • wafle 


Przygotowanie:

Jaja miksujemy ze śmietaną. Następnie rozpuszczamy margarynę , dodajemy cukier i kakao, całość zagotowujemy i odstawiamy z palnika. Do zagotowanej masy powoli wlewamy zmiksowane wcześniej jajka ze śmietaną, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Całość ponownie wstawiamy na palnik, zagotowujemy. Przestudzoną masą smarujemy poszczególne warstwy wafla. 

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Aż ma się ochotę napić kawki i zjeść coś słodkiego! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wafle wyglądają przepysznie, a ostatnio takie jadłam jak byłam jeszcze w podstawówce:) Może nawet jutro zrobię:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...