niedziela, 10 listopada 2013

Ciasto orzechowo - miodowe



Smaczne i efektowne ciasto wspaniałe na jesienne oraz zimowe wieczory 

Średnica formy: 22 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kg mąki 
  • 120 g margaryny 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka sody 
krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1/2 l mleka 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 żółtko 
  • 100 g masła 
masa orzechowa:
  • 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 
  • 3 łyżki miodu 
  • 120 g masła 
  • 1/3 szklanki cukru 



Przygotowanie:

Mąkę, cukier i sodę siekamy z margaryną. Dodajemy miód i jajka oraz zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 3 części i każdą rozwałkowujemy na blaty o wielkości formy do pieczenia. Dwa placki pieczemy w temperaturze 180 st. około 10 - 15 minut do ładnego zarumienienia. Na trzeci wykonujemy masę orzechową. W garnku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Następnie dodajemy orzechy i zagotowujemy. Przygotowaną masę przekładamy na trzeci placek i pieczemy go tak jak dwa poprzednie. Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki. Większą część mleka gotujemy z cukrem. Z pozostałym mlekiem mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną, żółtko oraz budyń waniliowy. Mieszamy, następnie wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym ucieramy z masłem na puszystą masę. Gotowym kremem budyniowym przekładamy placki, a górę ciasta przykrywamy blatem z masą orzechową. Ciasto odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce. 

Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Orzechy i miód to rewelacyjne zestawienie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta uwielbiam najbardziej, pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam takie miodowo-orzechowo-kremowe ciasta, boskie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie miodu i orzechów mmm moje ulubione;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :) Szczególnie kusi na masa orzechowa na wierzchu, taka cudownie chrupiąca...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie - a orzechy są zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro będę piekła to ciacho i zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię ciasta miodowe, lubię połączenie z orzechami i dżemem :) Pozdrawiam, Lipka
    http://sio-smutki.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie:)
    zapraszam również do mnie: http://iwonkaaamaliglowka.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja kocham słodkie a to ciasto wygląda oszałamiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto pycha, u mojej mamy zwany jest Snikersem - nie wiem dlaczego, ale jest synonimem każdych świąt

    OdpowiedzUsuń
  12. a zamiast orzechów laskowych można zastąpić je orzechami włoskimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy tak jeszcze nie próbowałam, ale widziałam takie przepisy, więc ciasto powinno wyjść równie pyszne, pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...