niedziela, 24 listopada 2013

Ciasto szefa






Smaczne budyniowo -  krówkowe ciasto, 
na które każdy szef się skusi







Wymiary blachy na ciasto szefa: 24x28 cm


Składniki na ciasto szefa:


biszkopt:


  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia


masa budyniowa: 



  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150 g masła 



masa śmietankowa:


  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny 



dodatkowo: 



  • nie cała buteleczka aromatu śmietankowego
  • puszka masy kajmakowej
  • herbatniki (około 30 sztuk)



Przygotowanie ciasta szefa: 



biszkopt: 



Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę
i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 25 minut.



masa budyniowa: 



1 ½ szklankę mleka gotujemy z cukrem. Z ½ szklanką mleka mieszamy proszek budyniowy, następnie przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnięcia. Budyń zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, potem ucieramy go z masłem na gładką i puszystą masę.



masa śmietankowa:



Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystygniętą żelatynę przelewamy do ubitej śmietanki i całość miksujemy.


Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub spożywczą, wkładamy do niej biszkopt
i nasączamy aromatem wymieszanym z 1/3 szklanki wody. Potem rozsmarowujemy masę budyniową, układamy herbatniki, wykładamy masę kajmakową, ponownie układamy warstwę herbatników, na wierzch wylewamy masę śmietankową. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc aby zmiękły herbatniki.




Smacznego!!!


28 komentarzy:

  1. Powiem tylko: WOW! Genialne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie jestem szefem, ale też bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. "Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub spożywczą, wkładamy do niej biszkopt i nasączamy aromatem wymieszanym z wodą." - mam pytanie, w jakich proporcjach mieszamy aromat z wodą? całą fiolkę aromatu?

    Pozdrawiam
    H.M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz poprawiam we wpisie i dziekuję za uwagę :), miszeszalam 1/3 szklanki wody z niecałą fiolką aromatu

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Pyszne ciasto,robię je na każde święta. Ja zamiast biszkoptu od samego dołu daję herbatniki lub jak moi znajomi to robią dają krakersy-gwarantuje że po przegryzieniu ciasta nie czuć soli, a zamiast żelatyny dodaję galaretkę cytrynową lub pomarańczową i trochę cukru pudru i śmietanę. Taką wersję robię dla dzieci jest trochę lepsza niż zwykła żelatyna.Pozdrawiam masz przepyszne ciasta na swoim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super, więc na najbliższe urodziny w styczniu spróbuję zrobić. Jak duża puszka masy kajmakowej to tego ciasta najlepsza? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto warto sie skusic i upiec Podobne podawała Ewa wachowicz w swoim programie tylkorobiła na herbatnikach Dzieki za przepis :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto wygląda rewelacyjnie :) bardzo prosze o zostawienie kawałka do zjedzenia :)
    - -
    http://www.alestrona.net/1079/przepis_na_ciasto_3bit.html

    OdpowiedzUsuń
  8. podobny do 3BIT

    OdpowiedzUsuń
  9. MNIAM.PYSZNOŚCI.NA PEWNO WYPRÓBUJE PO ŚWIĘTACH:)POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspaniały przepis, na pewno wykorzystam na święta!

    OdpowiedzUsuń
  11. na jaki rozmiar blaszki jest ta ilośc ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  12. już doczytałam 24x28 :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda znakomicie :) Zaciekawił mnie sposób na biszkopt - wow :) nie ubijamy osobno białek na sztywno??? Ta wersja wydaje się być prostsza :) Super - na pewno zrobię jak już po świętach zaczną szukać po lodówce czegoś słodkiego :) Ala

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam wg tego przepisu. Pycha. polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś wypróbuje ten przepis mężowi na imieniny.

    OdpowiedzUsuń
  16. A może być aromat waniliowy zamiast śmietankowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można dać aromat waniliowy:)
      pozdrawiam

      Usuń
  17. zrobiłam pierwszy raz na świeta- cisto przepyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu. zamiast żelatyny do bitej smietany dałam galaretke pomarańczową rozpuszczoną w szklence goracej wody. ciasto szefa zagości częsciej na moim stole:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasto ok, u mnie w rodzinie znane już od jakiegoś czasu, tylko nikt nie szedł na skróty i budyń był robiony a nie z paczki, więc jak na blogerkę to trochę słabo. ciasto polecam z własnym budyniem jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę spróbować na moim szefie ;)

    OdpowiedzUsuń