środa, 20 listopada 2013

Grochówka



Jak w wojsku mocno doprawiona majerankiem, z dużą ilością jarzyn i wędzonym boczkiem oraz żerberkami

Składniki:

  • 40 dag grochu łuskanego połówki 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 4 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 40 dag wędzonego boczku 
  • 2 wędzone żeberka lub wędzoną kiełbasę 
  • pryzprawz: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 


Przygotowanie:

Połówki grochu płuczemy, wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy żeberka, pokrojony w kostkę boczek, marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zupę gotujemy na wolnym ogniu, co jakis czas mieszamy, aby groch się nie przypalił. Po ok. 40 min. do wywaru dodajemy także pokrojone ziemniaki, cebulę i czosnek. Potem wyjmujemy żeberka z zupy, obieramy je z kości, a mięso kroimy i ponownie wrzucamy do grochówki. Całość doprawiamy solą, majerankiem i gotujemy do miękkości.

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Ohhh jakie smakołyki <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. jakas zadka ta grochowka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może wydawać się rzadka, ponieważ zdjęcie zostało zrobione zaraz po ugotowaniu, grochówka gęstnieje jak troche przestygnie, zupka napewno jest pyszna, gęsta i godna polecenia ;), pozdrawiam!

      Usuń
  3. Grochowka z polowek ? To namiastka grochowki ! Prawdziwa fgrochowka to grochowka z calego nieluskanego grochu wczesniej namoczonego w zimnej przegotowanej wodzie ! Z sola ostroznie bo wedzone zeberka sa slone !

    OdpowiedzUsuń
  4. I dużo majeranku :) Sam robię grochówkę i tylko dla siebie bo nikt inny z rodziny nie chce (wolą inne potrawy) ale......na wędzonce. Eh.......właśnie na wędzące którą coraz trudniej jest kupić :( pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Gabrysiu taka zupka to akurat na rozgrzewkę na dzisiejszy chłodek. :)
    Zapraszam na piernik marchewkowy bez cukru.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...