sobota, 16 listopada 2013

Kajmak z orzechami



Idealne ciasto dla wielbicieli orzechów i słodkiej masy kajmakowej

Wymiary formy: 38x22 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1 margaryna 
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 6 żółtek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • odrobina soli 
beza orzechowa:
  • 1 szklanka cukru 
  • 6 białek 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 15 dag posiekanych orzechów włoskich 
  • 10 dag wiórków kokosowych 
krem:
  • 1 puszka masy krówkowej 



Przygotowanie:

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na 2 części. Pierwszą wykładamy na blaszkę i lekko podpiekamy ok. 15 minut w 170 st. W tym czasie ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno i dodajemy małymi porcjami cukier oraz pozostałe składniki na bezę. Następnie na podpieczony spód wykładamy połowę powstałej masy i ponownie pieczemy około pół godziny. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Upieczone placki przekładamy masą krówkową (masę wykładam z puszki do garnka i lekko podgrzewamy, ciągle mieszając, aby się częściowo rozpuściła). Ciasto jest najlepsze następnego dnia. 

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Ojejku, fenomenalnie... uwielbiam łączyć masę kajmakową z orzechami! Ciacho wygląda fantastycznie!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale co to właściwie znaczy "jedna margaryna"? "Jedna"?
    Czy w Twoim sklepie można kupić wyłącznie kostki o tej samej wadze? A nawet jeśli - to jaka to waga? 200g czy może 250? A może 170? Bo takie kostki tez bywają.
    Poza tym, jeśli u siebie zawsze kupujesz np. tylko kostki 200-gramowe (albo 250g), to dlaczego myślisz, że w całej Polsce są do kupienia tez tylko takie, jakie Ty kupujesz?

    Wybacz mój złośłiwy ton, ale zawsze denerwuje mnie niechlujstwo w przepisach...
    Gdy jest to przepis na jakieś danie wytrawne (np. obiadowe), to pół biedy, ale w przepusach na ciasta dokłądność jest bardzo ważna , bo bardzo niedaleko jest od ciasta udanego do gniota czy zakalca. A ilość użytych składników ma dla udanego ciasta podstawowe znaczenie. Różnica 80 gramów (bo np. 250g-170g=80g) tłuszczu to jest bardzo dużo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) ;) cóż za piękna litania ;) "wybacz mój złośliwy ton" ;D;D;D zawsze kupuję margarynę 250g, głównie takie spotyka się w sklepach i właśnie taka kostka została użyta
      PS: prościej kulturalnie zapytać o wagę :) pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ja piekę podobne of kilku lat ale bezę robię ubijam białka i wykładam ba podpieczone ciasto i to posypuję orzechami i takie podpieczone dają lepszy efekt wypróbuj

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, właśnie próbuję skorzystać z przepisu jednak zadziwia mnie brak cukru w przepisie na ciasto , niby kajmak bardzo słodki ale czy wspomoże smak ciasta? To moje 4 ciasto z pani przepisów wszystkie poprzednie wyszły wyśmienicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...