piątek, 8 listopada 2013

Kurczak w miodzie



Świetne danie jednogarnkowe dla zapracowanych

Składniki:

  • 500 g udek z kurcząt 
  • 1 duża cebula 
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • miód naturalny 
  • przyprawy: sól, pieprz, pikantna przyprawa do kurczaka, kebab gyros, papryka słodka 
  • natka pietruszki 



Przygotowanie:

Uda z kurcząt myjemy, osuszamy i nacieramy pikantną przyprawą do kurczaka oraz kebab gyros. W naczyniu żaroodpornym układamy przyprawione udka, każde polewamy łyżką miodu. Następnie cebulę kroimy w pióra, a obrane ziemniaki w kawałki, dodajemy do kurczaka. Całość polewamy 2 łyżkami miodu, posypujemy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Tak przygotowane danie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st na około 45 minut. Pod koniec pieczenia folię zdejmujemy, aby warzywa i kurczak ładnie się zarumieniły. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. wygląda nieźle, efekt ma być taki ostro słodki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować :) zdecydowanie w moim guście.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm, wyglada super i jak malo pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Ziemniaczki surowe czy podgotowane ??

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bez tluszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodajemy tłuszczu, ponieważ z kurczaka się dużo wytapia, ale jak chcesz to możesz dodać z tym, że wg mnie danie wyjdzie za tłuste.
      pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Jednogarnkowe to jest boski wynalazek :) nie wiem czy zauważyłaś że miód i pietruszka znakomicie się uzupełniają. ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...