sobota, 9 listopada 2013

Omlet ziemniaczany



Sycąca propozycja na śniadanie i kolację

Średnica naczynia żaroodpornego: 22 cm

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków 
  • 4 jajka 
  • 60 ml śmietanki kremówki 
  • 120 g sera żółtego 
  • pół cebuli 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • sól, pieprz, tymianek 



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki, podsmażamy na patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Następnie cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy, aż się zarumieni. W międzyczasie w misce mieszamy jajka, śmietankę, połowę sera startego na grubych oczkach oraz doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu i tymianku. W misce żaroodpornej układamy ziemniaki i cebulę, wylewamy masę jajeczną, posypujemy resztą startego sera oraz wciskamy przekrojone pomidorki koktajlowe rozcięciem do góry. Omlet wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st na około 20 - 25 minut. Omlet znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie dobry! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie omleciki :) Robię podobny trochę na wzór hiszpańskiej tortilli http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/2014/03/10/omlet-z-warzywami-a-la-hiszpanska-tortilla/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...