wtorek, 5 listopada 2013

Piernik



Delikatny, puszysty, wilgotny o zapachu i smaku przypraw korzennych

Wymiary formy: 2 blachy 12x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 4 lub 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 kostka margaryny 
  • 10 łyżek miodu płynnego 
  • 1 1/2 przyprawy do piernika 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
karmel:
  • 1 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki wody 


Przygotowanie:

karmel:

Szklankę cukru wsypujemy na patelnię lub garnek emaliowany, prażymy do rozpuszczenia i zbrązowienia na małym ogniu. Następnie wlewamy wodę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym studzimy.

ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, cukier waniliowy, miód, karmel, mąkę z sodą, przyprawy oraz śmietanę. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy je do przygotowanego ciasta oraz delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w temp. 150 - 160 st. około godziny. Piernik można przełożyć powidłami oraz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Mmmm, smakowicie wygląda. Aż zapachniało Świętami :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie i pewnie wspaniale smakuje. A może masełko zamiast margaryny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można dodać masło zamiast margaryny :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. robiłam ten piernik, wyszedł poprostu rewelacyjnie. POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nareszcie jedna osoba skomentowala -ze robila ten piernik i go POLECA! dzieki

      Usuń
  4. smakowicie wyglada musze upiec

    OdpowiedzUsuń
  5. czy ten piernik trzeba odstawić na kilka dni po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdy wystygnie można zajadać się nim od razu ;) ale wiadomo im starszy piernik tym lepszy ;P pozdrawiam!

      Usuń
    2. NIE PIERNIKA SIE NIE ODSTAWIA!TRZEBA GO ODRAZU ZJESC!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...