niedziela, 24 listopada 2013

Plendze



Regionalne, poznańskie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 10 dużych pyr (ziemniaków) 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko 
  • ok. 2 łyżki mąki 
  • sól 
  • olej do smażenia 
  • cukier do posypania 
  • śmietanka 


Przygotowanie:

Obrane i umyte pyry oraz cebulę ścieramy na tarce o najmiejszych oczkach. Jeżeli ziemniaki zawierają dużo wody (szczególnie młode) należy ją odcedzić z powstałej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sól do smaku i wszystko mieszamy. Powstałe ciasto nie może być zbyt gęste, gdyż plendze będą twarde.Potem na rozgrzany olej wykładamy łyżką porcje ciasta i formujemy placki, które smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe plendze posypujemy cukrem lub serwujemy ze śmietanką. Najlepsze są podane bezpośrednio z patelni. 

Smacznego!



13 komentarzy:

  1. mam traume z dzieciństwa dotyczącą placków ziemniaczanych z cukrem ;) na szkolnej stołówce dodawali do ciasta majeranek i polewali nam słodką śmietaną - ohyda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione placki ziemniaczane.
    http://szybkakuchnia.blog.onet.pl/2014/01/16/zlociste-placki-ziemniaczane/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię placki ziemniaczane,ale ze względu na przykry zapach w kuchni,robię je bardzo rzadko.Utarte ziemniaki łączę z mąką i dodaję 2 jajka,są wtedy bardziej chrupiące.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja starte ziemniaczki tylko troszkę solę. po usmażeniu podaję z posolonym twarożkiem ze śmietanką i szczypiorkiem. najlepsze i najpyszniejsze placki ziemniaczane pod słońcem

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają apetycznie :) z którego regionu pochodzą plendze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plendze pochodzą z Wielkopolski:)
      pozdrawiam!

      Usuń
  6. Super złociste! Aż zgłodniałam :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Niemcy jedza placki ziemniaczane z musem jablkowym.Smakuja wybornie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. haaaaa!!!! Nareszcie ktoś kto je tak jak ja - ze śmietaną i cukrem! :) Aż mi się banan na twarzy pojawił.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam plendze ale nie cierpię ich trzec. No ale czego sie dla brzdaca nie robi;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja robię bez mąki (mam w domu bezglutenowca): trę na grubej tarce, odsączam, dodaję troszkę czosnku i soli. Nie jadamy placków z cukrem. Takie bez mąki i jajek są chrupiące i pyszne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...