sobota, 2 listopada 2013

Rafaello



Fantastyczny tort z puszystym i delikatnym kremem z białej czekolady posypany wiórkami kokosowymi

Wymiary formy: 25x36cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6-7 jajek 
  • szklanka cukru 
  • szklanka mąki (pół na pół tortowej z ziemniaczaną) 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki oleju 
  • szczypta soli 
masa:
  • 0,5 litra śmietany 30% 
  • 1 biała czekolada 
  • 2 śnieżki 
  • około 10 dag kokosów 
  • 2 dżemy brzoskwiniowe lub morelowe 


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy olej, wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na formę i pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do śmietany i całość lekko podgrzewamy (bez gotowania, aby rozpuściła się czekolada). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy śnieżki i ubijamy. Potem wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Spód smarujemy dżemem, 1/2 wykonanej masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. 

 

Następnie placek pokrywamy pozostałą masą i posypujemy kokosem. 

Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Spróbuje to zrobic na świeta. Wydaje się łatwe.

    OdpowiedzUsuń
  2. latwe to byloby to zjesc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się pomysł na krem,chyba użyje niedługo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudownie:) pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie torty to ja uwielbiam. Bardzo smakowicie wygląda.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Co to sa Sniezki?

    OdpowiedzUsuń
  7. witam, mam pytanko do autorki tego oto ciasta, czy przy robieniu masy, tzn jak mam juz zimną smietanke czy sniezki dodaje od razu do tego czy najpierw ubijam ta śmietanke i dopiero dodaje sniezki? czekam na odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimną śmietankę ubijamy razem ze śnieżkami:)
      pozdrawiam

      Usuń
  8. piekarnik ma być nagrzany ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak piekarnik ma być nagrzany:)
      pozdrawiam!

      Usuń
  9. Takie ciasto to ja rozumiem! Wygląda pysznie. Przy najbliższej okazji je wypróbuję! Gorąco pozdrawiam ;p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...