piątek, 8 listopada 2013

Wątróbka drobiowa na ostro



Cebula nadaje jej lekkiej słodyczy, a chili pikanterii

Składniki:

  • 40 dag wątróbki drobiowej 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chili świeża lub suszona 
  • majeranek, pieprz, sól, 
  • mąka i bułka tarta do panierki 
  • smalec lub olej 


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w talarki, czosnek i papryczkę chili w drobną kostkę. Następnie do miseczki wkładamy umytą wątróbkę, posypujemy ją pieprzem, majerankiem, papryką oraz czosnkiem i cebulą. Naczynie przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na ok.1 do 2 godz. Potem na patelni lekko podsmażamy cebulę, dodajemy do niej wątróbkę obtoczoną w bułce tartej i mące oraz pozostałe składniki.Całość smażymy do miękkości. Potrawę solimy dopiero pod koniec duszenia (nie wcześniej, gdyż wątróbka inaczej będzie twarda). Danie to podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. 

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam wątróbkę, świetna propozycja ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wątróbkę, więc będę musiała wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię wątróbki, ale na pewno skorzystam z tego przepisu, który mam nadzieję - do wątróbki mnie przekona ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis napewno skorzystam dzieki :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wątróbki z chili jeszcze nie próbowałam. Musze koniecznie to zmienić.
    Dzięki za podpowiedź na kolejny obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...