środa, 13 listopada 2013

Zupa kalafiorowa



Zdrowa i smaczna zupa, która często gości w naszych domach

Składniki:

  • 1 kalafior 
  • 1 mała szyjka z indyka lub skrzydełka 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 3 lub 4 ziemniaki 
  • 1 cebula lub por 
  • koperek 
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 


Przygotowanie:

Do garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i wszystko gotujemy. W tym czasie obieramy i kroimy w marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę. Warzywa wrzucamy do mięsa. Następnie dzielimy kalafiora na małe różyczki, kiedy mięso i warzywa będą lekko miękkie dodajemy je do pozostałych składników. Wszysko razem gotujemy do pełnej miękkości. Całość doprawiamy śmietaną i posiekanym koperkiem. Mięso można z zupy wyjąć lub podawać razem. 

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Rzeczywiście - bardzo zdrowa, a w dodatku wygląda na niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne, bardzo nawet :)
      Polecam,
      Giorgio I Słuszny Pan Śródziemia

      Usuń
  2. Za mną chodzi już jakiś czas kalafiorowa, ale On nie lubi... Będę musiała go jakoś przekonać. Albo sama zjem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam ostatnio kalafiorową, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...