czwartek, 12 grudnia 2013

Barszcz czerwony




Tradycyjna danie najczęściej podawane w towarzystwie uszek lub pielmieni

Składniki:


  • 50 dag buraków 
  • 30 dag kości wędzonych 
  • 40 dag żeberek 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz 
  • kwas burakowy lub ocet według uznania 


Przygotowanie:

Opłukane mięso, kości, marchewkę, pietruszkę, seler i przyprawy zalewamy wodą i gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki buraki. Pod koniec gotowania wrzucamy obraną cebulę i czosnek. Wszystko doprawiamy kwasem burakowym lub octem. Kiedy barszcz nabierze mocnego koloru przecedzamy przez gęste sito. Podajemy z pielmieniami lub uszkami.

Smacznego!!! 



6 komentarzy:

  1. uwielbiam barszcz czerwony i już nie mogę doczekać się świąt :)
    pozdrawiam i zapraszam d siebie przyprawzyciekoloramil.bogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. napewno smaczny ale jak zrobić barszcz postny,pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robisz wywaru na mięsie czy kościach tylko warzywny. Jezeli Gospodyni strony nie obrazi się zaproponuję barszcz z surowych buraczków. Kilka dni przed świętami kroję buraki w plastry,zasypuję solą,cukrem,kwaskiem cytrynowym.Dodaję pieprz,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy.Odstawiam do "wyciągnięcia'' Kiedy już naciągnie,zalewam wywarem,odstawiam i doprawiam ostatecznie. Bardzo smaczny,polecam również dla cierpiących "dnia następnego" Przepraszam,za wpis,ale podzielić się wiedzą to dobra sprawa.

      Usuń
    2. hehe nie ma problemu, po to są przecież komenatrze :) może komuś się przyda Twoja receptura, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Do zakwasu z buraków nie dodaje sie zbędnych niezdrowych dodatków typu cukier czy kwasek cytrynowy. Po co to? Wystarczy zalać wodą z solą (Łyżka soli na 1 l wody) pokrojone w drobne paski buraczki oraz czosnek i za kilka dni mamy przepyszny kwaśny zakwas. Warunek: trzymać w cieple na piecu lub przy grzejniku. Dodawać do ugotowanego bulionu warzywnego z grzybkami ale już nie doprowadzać do wrzenia żeby nie stracił swojego głębokiego koloru.

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy barszcz musi byc na wywarze z wolowiny z koscia( rosolowej) I warzyw. nigdy nie jadlam czerwonego barszczu na zeberkach, wieprzowina to na zurek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...