czwartek, 19 grudnia 2013

Ciasto niebo w gębie



Nazwa mówi sama za siebie :) 

Wymiary formy: 24x36cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 300g mąki pszennej 
  • 3 łyżki ciepłej wody 
  • 200g masła 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3 żółtka 
masa orzechowa:
  • 200g orzechów włoskich włoskich mielonych 
  • 1 szklanka mleka 
  • 200g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru (120g) 
masa jabłkowa:
  • 1,5kg jabłek 
  • około 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 galaretka cytrynowa 
polewa:
  • 300g czekolady ( 1,5 czekolady) 
  • 3 łyżki masła 
  • posiekane lub starte orzechy 



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części i pieczemy placki przez ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Zmielone orzechy zalewamy gorącym, przegotowanym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy orzechy. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jabłka obieramy, zcieramy na tarce i skrapiamy cytryną, aby nie szczerniały. Dodajemy masło, cukier i dusimy, aż zrobi się marmoladka. Do gorących jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy. Gdy masa przestygnie smarujemy nią 1 wystudzony blat ciasta i przykrywamy drugim. Na drugim blacie rozsmarowujemy masę orzechową, polewamy polewą i sypiemy posiekanymi lub startymi orzechami. 

  


13 komentarzy:

  1. Pyycha! Zwłaszcza masa orzechowa *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis, wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na prawdę "niebo w gębie" :P wygląda cudownie :) pozdrawiam www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda ciekawie i bardzo, bardzo apetycznie... trzeba będzie spróbować w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie je będę robić na urodziny! . Wygląda apetycznie i myślę że będzie wszystkim będzie smakować . Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto nazywa się "Niebo" i takie jest

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka!!! Niesamowicie apetyczne ciacho!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto ogólnie bardzo dobre a proporcja na ciasto kruche powinno być większe bo mnie wyszło bardzo cienkie na rozmiar blaszki który był podany,ale za drugim razem zwiększyłam porcję ciasta i wyszło super

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto przepyszne dziękuję za przepis .Pozdrawiam ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam, tylko na masę budyniową, kładziemy drobno pokrojone galaretki w cukrze.Pozdrawiam.:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam podobny przepis na swym blogu :), przepis dostałam od teściowej:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...