środa, 18 grudnia 2013

Kapuśniaczki z pestkami dyni



Smaczne drożdżowe bułeczki nadziane kapusta z dodatkiem dyni

Ilość: około 60 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 1 kg mąki 
  • 300 ml mleka letniego 
  • szczypta soli 
  • 100 g drożdży 
  • 2 jajka 
  • 125 g margaryny 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
farsz:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej 
  • 100 g pestek dyni 
  • pieprz ziołowy 
dodatkowo:
  • 1/3 szklanki letniego mleka 
  • mak 
  • papryka słodka 
  • margaryna do smarowania blachy 


Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy drożdże, ½ kg mąki, sól oraz wbijamy jajka, wszystko mieszamy. Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Do wyrośniętego ciasta dodajemy margarynę, proszek do pieczenia oraz 3 łyżki maki, mieszamy. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki, wykładamy ciasto i lekko zagniatamy. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, dodajemy pieprz ziołowy oraz pestki dyni (można posiekać). Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 7mm. Następnie wykładamy pasek farszu, zawijamy, odcinamy od reszty ciasta i powstały wałek kroimy na kawałki. 

   

Gotowe kapuśniaczki układamy na blasze posmarowanej margaryną. Wierzch bułeczek smarujemy mlekiem oraz posypujemy makiem lub papryka słodką.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Na ciepło muszą być smaczniutkie, chrupiące i bardzo sycące. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej... z barszczykiem byłoby idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...