poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pani Walewska



Smaczne kruche blaty z bezą i dżemem porzeczkowym przełożone masą kremową

Wymiary formy: 25x36cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki cukru pudru 
  • 200 g masła lub margaryny 
  • 6 żółtek 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
beza:
  • 6 białek 
  • 1,5 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli 
masa kremowa:
  • 4 szklanki mleka 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 4 żółtka 
  • 6 łyżek cukru 
  • 200g masła 
  • kilka kropel amaretto lub aromatu migdałowego 
  • 2 cukry waniliowe 
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g) 
  • 120g płatków migdałowych 



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy na stolnicy. Powstałe ciasto zagniatamy w dwie kule i odkładamy. 


Połowę białek na bezę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajmy małymi porcjami połowę cukru. Pod koniec ubijania wsypujemy pół łyżki mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie mieszamy. Z pozostałą częścią składników postępujemy tak samo, aby powstały nam dwie masy bezowe. Jedną kulę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy połową dżemu, a następnie jedną masą bezową, którą posypujemy połową płatków migdałowych. 

  

Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 min. (aby płatki migdałów się nie przypiekły można je przykryć papierem). Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku lub jeden po drugim. Upieczone placki studzimy.


Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami i mąką, które wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko razem zagotowujemy. Powstały budyń studzimy. Następnie rozcieramy masło na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy aromat. Upieczone i wystudzone placki przekładamy powstałą masą kremową. Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy kilka godzin. 

Smacznego!




52 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda, przepyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy te blaty kruchego ciasta nie są suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blaty zaraz po upieczeniu są kruche, natomiast po kilku godzinach miękną, ciasto najlepsze jest następnego dnia, pozdrawiam!

      Usuń
    2. planowałam przez noc trzymać je w lodówce, czyli powinno byćdobrze :) dziękuję za odpowiedź!!!

      Usuń
  3. Ciasto wygląda smakowicie i takie też jest. Smaczne i nie za słodkie. Myślę, że na stałe wejdzie do mojego menu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cały czas przymierzam się do robienia tego ciasta, a u Ciebie tym bardziej wygląda zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  5. robie takie samo ciasto tylko daje powidla sliwkowe i wierz posypuje rozdrobnionymi orzechami wloskimi SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham to ciasto, w moim regionie na wierzch posypuje się orzechami włoskimi a przekłada masą krówką mega słodkie ale super pyszne
    http://deptusiowyswat.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie sądziliśmy, że to ciasto będzie aż tak pyszne. Ważne by dobrać odpowiednią komfiturę. Nasza kwaskowa, z czarnej porzeczki z ogórdka wspaniale komponowała się z resztą i nadawała wyjątkowy posmaczek. Ach!;)
    Tak nam to wyszło:
    http://www.jakugotujesz.pl/recipes/ciasto-pani-walewska-pychotka/

    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada przepysznie,sprobuje zrobic na swieta,pa

    OdpowiedzUsuń
  9. jak wyjąć ciasto z takiej blachy nie łamiąc go?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o blaty, to wyciągamy je przy pomocy dwóch desek, przykładamy jedną deskę do blaszki i odwaracamy do góry nogami, następnie przykładamy drugą deskę do blatu już bez blachy i ponownie odwracamy

      Usuń
  10. Piekę to ciasto od dawna, ale bez mi nie wychodzi co robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przejmuj się niską bezą, ponieważ po złączeniu wszystkich składników ciasto wychodzi wysokie :)

      Usuń
    2. Białka ubijasz na sztywno/sucha miska musi być/, cukier i mąkę ziemniaczaną dodajesz już na końcu,ale nie miksujesz tylko mieszasz.Powinno wyjść. Ja dodaję kisiel cytrynowy do bezy na jabłecznik,Zawsze jest chrupka i sucha.

      To ciasto wypróbuję,bo lubię eksperymenty w kuchni. Orzechy mogą być ciekawym dodatkiem. Do jabłecznika też dodaję orzechy i laskowe i włoskie.

      Usuń
  11. Pytanie techniczne: jak rozsmarować masę z białek na dżemie...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wylać masę na dżem i rozprowadzić :) pozdrawiam!

      Usuń
  12. ja robie tak samo tylko zamiast migdalow dajev orzechy wloskie

    OdpowiedzUsuń
  13. wiem, że pychota dziękuję za przepis na pewno wypróbuję na najbliższe święta pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pytanko : Czy krem wychodzi gęsty? tzn czy za bardzo się nie "rozpływa" czytałam inne przepisy z mniejszą ilością mąk - proszę o odpowiedź. Nie rozumiem jak wyjąć ciasto za pomocą deski- można po prostu dać więcej papieru do pieczenia aby wystawał za blaszkę i w ten sposób je wyjąć? Ciasto przechowywać w lodówce czy np w spiżarce ? Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krem ani nie jest za rzadki, ani za gęsty, jest poprostu w sam raz :), za pomocą deski wyjmuję się tylko upieczone blaty, żeby się nie połamały, natomiast całe ciasto składasz gdzie chcesz, nie musi to być blaszka (pieczesz przeciesz tylko blaty, a nie ciasto z kremem), gotowe ciasto przechowujemy w zimnym miejscu, najlepiej w lodówce, pozdrawiam!

      Usuń
  15. Rzadko się zdarza, że komentarze to same pozytywy.GRATULUJĘ

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda smacznie,postaram się zrobić na weekend

    OdpowiedzUsuń
  17. m.in. 40 dag masła i 10 jajek. Stanowczo o wiele za wiele: kalorii i kosztów

    OdpowiedzUsuń
  18. oj tak ,to prawda ,ciasto za bardzo kaloryczne

    OdpowiedzUsuń
  19. pyszne,nie zawsze jest zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  20. kruche ciasto włożone do lodówki od razu po upieczeniu twardnieje

    OdpowiedzUsuń
  21. ale opowiadacie, a sami pewnie te kalorie wcinacie..
    zamierzam go zrobić właśnie w ten weekend ;) pozdrawiam autorkę fajnego przepisu;)
    mam nadzieję że wyjdzie podobny jak na zdjęciu ;) i przede wszystkim smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  22. czy na krem kładziemy kolejny placek, czy najpierw dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolejny placek :) jak zrobisz dwie bezy, przekładasz je masą i gotowe :) pozdrawiam!

      Usuń
  23. Ciasto wyszło przepyszne - bardzo dziękuję za przepis :) Na Święta zamierzam upiec ponownie :) Kotka_Pusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że wyszło :) to oznaka, że przepis udany :):):) pozdrawiam!

      Usuń
  24. Po upieczeniu pierwszej częsci ciasta zasmuciłam się bardzo, bo powiem szczerze wyglądało to licho. Drugą część piekłam ciutkę dłużej tyle że w niższej temperaturze i wyszła rewelacyjnie. Krem rewelka. Ciasto już w lodówce. Nie mogę się doczekać by go spróbować. W sumie to jestem dumna z siebie bo dałam radę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Robiłam wyszło pyszne, polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękny wypasiony słodki rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  27. PYCHA!! Idealne w smaku i pokaźne:-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Muszę koniecznie wypróbować.
    Wygląda pysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  29. REWELACJA!!! I tyle:-)
    Emma

    OdpowiedzUsuń
  30. Dzien dobry,co to znaczy 4 szklanki mleka i te lyzki z maka maja byc czubate.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak co to znaczy? chyba umie Pan/Pani odmierzyć 4 szklanki mleka :) zwykłe łyżki, nie ma nic napisane, że mają być czubate :)

      Usuń
  31. Czy w piekarniku gazowym da się upiec te blaty?

    OdpowiedzUsuń
  32. a czy budyń bez żółtek wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa bez żółtek może wyjść za rzadka, ponieważ żółtka sprawiają, że masa jest gęsta :) pozdrawiam!

      Usuń
  33. Dziękuję za przepis :) pierwszy raz wzięłam się za coś z bezowatym wkładem i mogę być z siebie dumna :) ale naprawdę zasluga dobrego przepisu co w moich przygodach z internetowymi przepisami jest rzadkością

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się z tego powodu cieszę, wszystkie przepisy prezentowanie tutaj są wypróbowane i degustowane :D także śmiało korzystać i delektować się smakiem, pozdrawiam!

      Usuń
  34. A czy do kremu zamiast masła można uzyskać margaryny np.Kasi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. radziłabym dać masło, ponieważ margaryna zmieni smak kremu. Masa jest dużo lepsza zrobiona na maśle niż margarynie. Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...