Pani Walewska

Smaczne kruche blaty z bezą i dżemem porzeczkowym przełożone masą kremową. Przepis mam od Mamy, a Mama od Babci, to ciasto smakuje bajecznie i zawsze króluje na każdej uroczystości

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru 
  • 200 g masła lub margaryny 
  • 6 żółtek 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
beza:
  • 6 białek 
  • 1,5 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli 


masa kremowa:
  • 4 szklanki mleka 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 4 żółtka 
  • 6 łyżek cukru 
  • 200g masła 
  • kilka kropel amaretto lub aromatu migdałowego 
  • 2 cukry waniliowe 
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 
  • 120 g płatków migdałowych 


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy na stolnicy. Powstałe ciasto zagniatamy w dwie kule i odkładamy. Połowę białek na bezę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajmy małymi porcjami połowę cukru. Pod koniec ubijania wsypujemy pół łyżki mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie mieszamy. Z pozostałą częścią składników postępujemy tak samo, aby powstały nam dwie masy bezowe. Jedną kulę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy połową dżemu.

 


Następnie jedną masą bezową, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. około 35 min. (aby płatki migdałów się nie przypiekły można je przykryć papierem). Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku lub jeden po drugim. Upieczone blaty studzimy.

 


Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami i mąką, które wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko razem zagotowujemy. Powstały budyń studzimy. Następnie rozcieramy masło na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy aromat. Upieczone i wystudzone placki przekładamy powstałą masą kremową. Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy kilka godzin.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

79 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, przepyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy te blaty kruchego ciasta nie są suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blaty zaraz po upieczeniu są kruche, natomiast po kilku godzinach miękną, ciasto najlepsze jest następnego dnia, pozdrawiam!

      Usuń
    2. planowałam przez noc trzymać je w lodówce, czyli powinno byćdobrze :) dziękuję za odpowiedź!!!

      Usuń
  3. Ciasto wygląda smakowicie i takie też jest. Smaczne i nie za słodkie. Myślę, że na stałe wejdzie do mojego menu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cały czas przymierzam się do robienia tego ciasta, a u Ciebie tym bardziej wygląda zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  5. robie takie samo ciasto tylko daje powidla sliwkowe i wierz posypuje rozdrobnionymi orzechami wloskimi SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również tak robie i jest super :)

      Usuń
  6. kocham to ciasto, w moim regionie na wierzch posypuje się orzechami włoskimi a przekłada masą krówką mega słodkie ale super pyszne
    http://deptusiowyswat.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie sądziliśmy, że to ciasto będzie aż tak pyszne. Ważne by dobrać odpowiednią komfiturę. Nasza kwaskowa, z czarnej porzeczki z ogórdka wspaniale komponowała się z resztą i nadawała wyjątkowy posmaczek. Ach!;)
    Tak nam to wyszło:
    http://www.jakugotujesz.pl/recipes/ciasto-pani-walewska-pychotka/

    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, jak pieknie wyglada :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada przepysznie,sprobuje zrobic na swieta,pa

    OdpowiedzUsuń
  10. jak wyjąć ciasto z takiej blachy nie łamiąc go?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o blaty, to wyciągamy je przy pomocy dwóch desek, przykładamy jedną deskę do blaszki i odwaracamy do góry nogami, następnie przykładamy drugą deskę do blatu już bez blachy i ponownie odwracamy

      Usuń
    2. Ja wkładam do blaszki pod ciasto więcej papieru do pieczenia tak żeby wystawał i po upieczeniu ciasto wyjmuje podnosząc za papier,

      Usuń
  11. Piekę to ciasto od dawna, ale bez mi nie wychodzi co robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przejmuj się niską bezą, ponieważ po złączeniu wszystkich składników ciasto wychodzi wysokie :)

      Usuń
    2. Białka ubijasz na sztywno/sucha miska musi być/, cukier i mąkę ziemniaczaną dodajesz już na końcu,ale nie miksujesz tylko mieszasz.Powinno wyjść. Ja dodaję kisiel cytrynowy do bezy na jabłecznik,Zawsze jest chrupka i sucha.

      To ciasto wypróbuję,bo lubię eksperymenty w kuchni. Orzechy mogą być ciekawym dodatkiem. Do jabłecznika też dodaję orzechy i laskowe i włoskie.

      Usuń
  12. Pytanie techniczne: jak rozsmarować masę z białek na dżemie...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wylać masę na dżem i rozprowadzić :) pozdrawiam!

      Usuń
  13. ja robie tak samo tylko zamiast migdalow dajev orzechy wloskie

    OdpowiedzUsuń
  14. wiem, że pychota dziękuję za przepis na pewno wypróbuję na najbliższe święta pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pytanko : Czy krem wychodzi gęsty? tzn czy za bardzo się nie "rozpływa" czytałam inne przepisy z mniejszą ilością mąk - proszę o odpowiedź. Nie rozumiem jak wyjąć ciasto za pomocą deski- można po prostu dać więcej papieru do pieczenia aby wystawał za blaszkę i w ten sposób je wyjąć? Ciasto przechowywać w lodówce czy np w spiżarce ? Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krem ani nie jest za rzadki, ani za gęsty, jest poprostu w sam raz :), za pomocą deski wyjmuję się tylko upieczone blaty, żeby się nie połamały, natomiast całe ciasto składasz gdzie chcesz, nie musi to być blaszka (pieczesz przeciesz tylko blaty, a nie ciasto z kremem), gotowe ciasto przechowujemy w zimnym miejscu, najlepiej w lodówce, pozdrawiam!

      Usuń
  16. Rzadko się zdarza, że komentarze to same pozytywy.GRATULUJĘ

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda smacznie,postaram się zrobić na weekend

    OdpowiedzUsuń
  18. m.in. 40 dag masła i 10 jajek. Stanowczo o wiele za wiele: kalorii i kosztów

    OdpowiedzUsuń
  19. oj tak ,to prawda ,ciasto za bardzo kaloryczne

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszne,nie zawsze jest zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  21. kruche ciasto włożone do lodówki od razu po upieczeniu twardnieje

    OdpowiedzUsuń
  22. ale opowiadacie, a sami pewnie te kalorie wcinacie..
    zamierzam go zrobić właśnie w ten weekend ;) pozdrawiam autorkę fajnego przepisu;)
    mam nadzieję że wyjdzie podobny jak na zdjęciu ;) i przede wszystkim smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. czy na krem kładziemy kolejny placek, czy najpierw dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolejny placek :) jak zrobisz dwie bezy, przekładasz je masą i gotowe :) pozdrawiam!

      Usuń
  24. Ciasto wyszło przepyszne - bardzo dziękuję za przepis :) Na Święta zamierzam upiec ponownie :) Kotka_Pusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że wyszło :) to oznaka, że przepis udany :):):) pozdrawiam!

      Usuń
  25. Po upieczeniu pierwszej częsci ciasta zasmuciłam się bardzo, bo powiem szczerze wyglądało to licho. Drugą część piekłam ciutkę dłużej tyle że w niższej temperaturze i wyszła rewelacyjnie. Krem rewelka. Ciasto już w lodówce. Nie mogę się doczekać by go spróbować. W sumie to jestem dumna z siebie bo dałam radę :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Robiłam wyszło pyszne, polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękny wypasiony słodki rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  28. PYCHA!! Idealne w smaku i pokaźne:-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Muszę koniecznie wypróbować.
    Wygląda pysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  30. REWELACJA!!! I tyle:-)
    Emma

    OdpowiedzUsuń
  31. Dzien dobry,co to znaczy 4 szklanki mleka i te lyzki z maka maja byc czubate.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak co to znaczy? chyba umie Pan/Pani odmierzyć 4 szklanki mleka :) zwykłe łyżki, nie ma nic napisane, że mają być czubate :)

      Usuń
    2. Ale szklanka szklance nie równa :P

      Usuń
    3. typowa szklanka ma 250 ml :)

      Usuń
  32. Czy w piekarniku gazowym da się upiec te blaty?

    OdpowiedzUsuń
  33. a czy budyń bez żółtek wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa bez żółtek może wyjść za rzadka, ponieważ żółtka sprawiają, że masa jest gęsta :) pozdrawiam!

      Usuń
  34. Dziękuję za przepis :) pierwszy raz wzięłam się za coś z bezowatym wkładem i mogę być z siebie dumna :) ale naprawdę zasluga dobrego przepisu co w moich przygodach z internetowymi przepisami jest rzadkością

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się z tego powodu cieszę, wszystkie przepisy prezentowanie tutaj są wypróbowane i degustowane :D także śmiało korzystać i delektować się smakiem, pozdrawiam!

      Usuń
  35. A czy do kremu zamiast masła można uzyskać margaryny np.Kasi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. radziłabym dać masło, ponieważ margaryna zmieni smak kremu. Masa jest dużo lepsza zrobiona na maśle niż margarynie. Pozdrawiam!

      Usuń
  36. Z kruchym ciastem pewnie się uda ��
    Robiłam już dwa razy,ale miałam przepis z ciastem francuskim, nie wyszedł i się zdenerwowałam, postanowiłam że więcej go nie robię.. Ale o kruchym cieście nie pomyślałam, także chyba jednak podejmę się trzeciej próby ��
    Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  37. Jakie wymiary ma blacha u Pani?

    OdpowiedzUsuń
  38. robiłam i wyszło goście były zachwyceni bardzo smaczne,polecam

    OdpowiedzUsuń
  39. Nareszcie normalny przepis����..na szklanki I lyzki!!!��������...super!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko szklanka szklance nie równa-podobnie z łyżkami....zabrako mi tu mowy o pojemnsci szklanki:)

      Usuń
    2. standardowa szklanka ma 250 ml

      Usuń
  40. Kruche ciasto dajemy do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
  41. Polecam ten przepis. Ciasto jest rewelacyjne...

    OdpowiedzUsuń
  42. Przepyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  43. czyli pieczemy 2 placki kruche i 2 bezowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pieczemy tak jak w przepisie kruche ciasto+dżem+bezą i drugie takie samo

      Usuń
  44. Co za beznadziejny przepis. Z podanych składników za nic nie dało się zagnieść ciasta, dopiero jak dodałam 1 całe jajko to się udało. Ciasto po rozwałkowaniu rwało się, ciężko było je przenieść do blaszki. Po upieczeniu kruszy się tak, że nie wyobrażam sobie jak będę je kroić.... Żałuję że nie wykorzystałam swojego przepisu na kruche ciasto

    OdpowiedzUsuń
  45. Ja piekłam to ciasto z tego przepisu i wyszło bardzo dobre. Nie miałam problemu z zagniataniem ani z rozwałkowaniem. Mogę przepis polecić.....

    OdpowiedzUsuń
  46. Moje ulubione ciacho, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  47. Obłędne ciacho, polecam wszystkim....

    OdpowiedzUsuń
  48. Super przepis, piekłam i placek wyszedł taki sam jak u Ciebie. Wszyscy goście prosili o przepis.

    OdpowiedzUsuń
  49. Bardzo dobre ciasto, polecam przepis....

    OdpowiedzUsuń
  50. maka pszenna do kruchego ciasta? lesza jest krupczatka,czy moze krupczatke daje sie tylko do szarlotki? bo to tez przeciez ciasto kruche:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak mąka pszenna, możesz zrobić ciasto wg własnego przepisu

      Usuń
  51. Właśnie piekę blaty. W pierwszym beza wyszła potwornie wysoka, ponad połowa wysokości blachy. Ciasto robię na chrzest. Czy ona opadnie i będzie lepiej wyglądać?

    OdpowiedzUsuń
  52. ciasto upieczone smaczne dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń