poniedziałek, 30 grudnia 2013

Schab faszerowany suszonymi śliwkami



Pyszne i proste danie w sam raz na spotkania ze znajomymi i imprezy okolicznościowe

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości 
  • ok. 40 dag suszonych śliwek 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pieprz 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • kminek 
  • jałowiec 
  • sól 
  • 1 kieliszek śliwowicy 
  • olej 


Przygotowanie:

Schab myjemy i osuszamy. Następnie przez całą długość mięsa robimy ostrym, długim nożem otwór na wylot , do którego wciskamy śliwki (wcześniej namoczone w śliwowicy). Potem schab nacieramy solą i przyprawami. Odstawiamy go do lodówki na ok. 1 godz. W między czasie kroimy cebulę i czosnek. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron mięso i przekładamy do brytfanki razem z cebulą i czosnkiem. 


Całość Polewamy tłuszczem ze smażenia mięsa, śliwowicą pozostałą z namaczania śliwek oraz odrobiną wody. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temp. 170 st., często polewamy powstałym sosem spod pieczenia. Pod koniec duszenia zwiększamy temp. do 190 st. i mięso odkrywamy, aby się przyrumieniło. Dopiero po wystudzeniu schab kroimy. 

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Można zrobić ten schab w galarecie oczywiście upieczony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej można zrobić w galarecie, napewno będzie smaczny :) pozdrawiam!

      Usuń
  2. TEŻ POZDRAWIAM TAK ZROBIĘ

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. W śliwowicy namaczamy śliwki, tak jak podane to zostało w przepisie:)
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie :D kruche i delikatne mięsko ze śliwkami mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja osobiście uwielbiam go! Robię od kilku lat szczególnie na świąteczne obiady. Smaczny jest też na zimno z chrzanem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...